【魔羅】《病港II》(58)

948 回覆
1001 Like 8 Dislike
push
弒神者係病者之始 絕對廢唔得過南北 余博士能力太op唔比較
倒下的木門後,站著個不明品種。

他沒有一吋皮膚,全身血肉潰爛而濕潤。

「佢就係……魔羅?」我正要上前。

嘎嘎卻捉住我手腕:「唔好俾佢掂到!」關上房門,拿起背包推開窗戶。

「佢有接觸感染能力?」我將衣櫃推去房門前。

「佢有……令任何事物腐爛嘅能力,唔會再復原到。」嘎嘎已跨腳出窗,站上冷氣機槽。

「你隻腳……」我想叫停嘎嘎,但她已經跳落不知哪裡。

我馬上跑到窗前探頭,原來她跳到外牆旁邊的排水管,捉住它們攀下去。

「呯!呯!呯!」那魔羅破壞房門。

我也不戀戰,跟著跨出窗外,然後跳去捉住排水管,當成繩子攀落地面。

層數少說有十樓高,嘎嘎對高空環境面不改容,只是緊張兮兮的想著逃命。

我們兩人手快腳快,都是外面生存老道的倖存者,好快便攀落地面。

「跟住我!」居然是嘎嘎帶領我離開。

她腳踝雖腫可速度不減,除了會身子側向一邊,幾乎看不出什麼受傷的樣子。

「你隻腳……」

「話咗我頂到。」嘎嘎回頭望我眼。

「去緊邊?」我跟緊嘎嘎後方。

「落去利南道下面怪物少!」

「嗒、嗒、嗒、嗒、嗒、嗒、嗒、嗒、嗒──」一陣急快的步伐,魔羅倏地現身後方。
魔羅緊追不放,速度更比我們快,那隻潰爛的手將要接觸到我們。

與其兩個一起給抓住,倒不如由我來頂住,於是我跑到半路,停下轉身對魔羅擺出拳擊架式。

「M!」嘎嘎發現我停下。

「你走,交俾我!」保護弱小的病獵心態發作。

魔羅也不客氣,欲要對我出拳。

嘎嘎看見魔羅的拳頭,表情完全不敢想像,不惜打開背包,拿出個哨子一吹:「合實對眼啊!!」

戰鬥時刻大多數人眼也不敢眨,我自然沒理會嘎嘎的提醒,她吹出的哨子聲引來海怡平台花園上的那隻大眼球注意現身,本體從利南道一旁的御盈居和御雅居出現,以那鮮紅的目光凝視利南道下的我們。

生死關頭下,我不可能忽視一旁的威脅,下意識朝那大眼球望了眼,魔羅如是,剎那間我們兩者全身無法動彈,環境幻化成第二個世界。

是精神干擾!?

我心靈明明自問已經非常堅固……

那鮮紅的大眼球將我帶到雷聲轟鳴,寸草不生、屍骨曝曬的荒野。

魔羅雖為病者,但同樣受到影響,看著世界周圍的變化。

幻境像水墨般覆蓋原本的世界,變成只有我們兩個。

就在下秒,魔羅那一身潰爛竟在退化,漸漸回復人該有的外表,最後一張熟識的臉孔出現……陀蘭。

我自是驚訝不已,原來那個魔羅……就是他。

「嗄……嗄,麻煩。」陀蘭辛苦變回人類,冷冷地笑。

「原來你就係追殺嘎嘎嘅人,陀蘭。」

陀蘭仔細視著我:「我認得你。」

我捏住鼻子大喝,發出鯨歌防止陀蘭離開。
陀蘭負手站著醫院昏暗的實驗室內,觀看著跑步機上不停奔跑的孩子,對他們而言跑下去才是活下去的機會,其中一個孩子正是……嘎嘎。

「原來……」我明白了。

原來嘎嘎,正是陀蘭成功輸血的孩子。

而嘎嘎刻意逃到病者國度,正是為了避開陀蘭。

此時,實驗室場景內負手站著的陀蘭,以人類姿態轉身面向我:「明未?」

「點解……要主動呈現記憶我睇。」我說。

陀蘭邪魅一笑:「我感覺到,我哋係同類。」

「我唔會殘害細路。」

「嗯……果然只有從細開始培訓,思想先夠純淨。」

見陀蘭正欲步來,我立即轉移閃出鯨歌造的幻境,回到那片閃電交加的荒涼世界。

曾陀蘭未從第二層夢境醒來前,我打算先下手為強,對他出拳暴打。

誰不知,他卻舉手接下拳頭,可是他神智亦未從鯨歌的夢境抽離。

什麼情況!?

「遠離顛倒夢想。」閉著目的陀蘭唸著經,抓住我拳頭慢慢地扭轉:「究竟涅槃。」

陀蘭雖被幻境所困,卻不被幻境所困!

我舉起第二隻手,馬上施展閉日。

陀蘭又是側頭閃開閉日攻擊,另一隻手隨即捏向我頸喉。

「噫……」

我沒收回攻擊,兩指轉為五指抓住陀蘭頭部,用力捏緊。

「嗄……」

我們兩人各不相讓,胳臂不停發力。

腦中反覆集中要脫離夢境,那集中的狀態到了燒腦的程度,終於被陀蘭捏得斷氣前幾秒,我驀地離開了夢境,回到現實世界中……

「嗄啊!」我被激靈般彈起。

只見嘎嘎正揹著我,跑到沿岸的地區

「你醒咗?」嘎嘎問。

「嗰個陀蘭……」我張望尋找他的身影。

「我帶咗你走!如果你俾夢境締造者一直望住,到你脫水前都唔會醒到!」嘎嘎欲言又止,稍稍看向我:「不過你識得陀蘭……」

「佢就係魔羅?」

「係……」嘎嘎吞吞喉,兩腳顫抖不已:「嗰個狀態嘅佢,叫魔羅。」

我雙腳落地,反為扶著快要跌倒的嘎嘎:「原來你就係接受過機構輸血實驗嗰批孤兒……」

「……佢同你講哂?」嘎嘎抬頭問。

「我睇到哂。」
Push
好禪
睡夢羅漢拳咁
幸運時間
無限月讀
原來唔係魔羅 係死柄木弔
原來係山寨版特種病獵 唔怪得有料可以係病者國度生存
Lm
嘎嘎短促的苦笑,看向其他地方:「咁你都知我以前嘅事。」

我拍拍她肩:「最緊要係你已經脫離咗嗰到。」

我和嘎嘎正躲沿岸地區的一間荒廢加油站,好消息是眼下並無病者,馬路上意外地冷清,不像病者國度的吵雜熱鬧。

「真係好彩,無撞正怪物出貨。」嘎嘎又說些我不明白的東西。

「出貨?」

「呢條路直去到盡頭,又係個怪物據點,一個大型工場。」嘎嘎指著東南面:「佢哋會搜括人類遺留喺城市嘅各種精密儀器、日用品、電子零件、廢棄材料,全部喺嗰到進行研發同加工,仲有大量病者全天候喺嗰到無限發電。」

「簡單嚟講,即係病者國度嘅工業地帶。」我概括成一句。

「嗯,講得好。」

「……」

話音剛落,路面上有些震盪,遠處兩隻病獸拖著大型拉車,朝工場反方向離開,由前頭隻身披殘袍的大眼領路,拉車兩旁是全副武裝的竊屍賊,拉車上的物品被粗布掩蓋著,也不知是什麼。

嘎嘎打開背包,掀開日記中自己所繪畫的地圖,接著告訴我病者國度中各個的區域。

「頭先講咗,利南道、利興街、利樂街嗰頭,係病者大型工場。」嘎嘎手指上移,指著利東:「然後係利東區,嗰到係特殊怪物生活氣息濃厚嘅聚集地,唔同興趣、藝術、教育、文化活動都喺嗰到搞同發展……」

「即係創意中心地區咁。」我見識過那裡的藝術品有多病態了。

「隔離少少嘅漁安苑係怪物屠場兼養殖場,應該唔單單係人類,其他生物都會喺到被圈養宰殺……」

「嗰到有人類!?」
「我……無實際入去睇過,但聽過有人類嘅慘叫聲。」

就算真的有人類存在,我一個人都做不了什麼。

「然後就係鴨脷洲市政大廈,嗰到係政治重地,有個怪物議會存在,怪物國度嘅發展方針都喺嗰到決定,外面鴨脷洲大街經常企滿哂病者,絕對唔好過去。」

「怪物議會,即係詭人議會。」嘎嘎說的怪物,需翻譯成病者。

「你又知?」

「我知道病者間有呢個議會存在,但唔知原來就喺嗰到。」

「市政大廈隔離小小嘅悅海華庭係怪物孵化區,好多人類屍體疊成塔咁,怪物會埋自己喺屍堆入面。」

「即係病爪……」

「再向左移鴨脷洲邨,嗰到係宗教神廟,怪物佢哋之間都信奉住某個神祇,會喺嗰到進行敬拜、洗禮、祭獻。」嘎嘎手指移動下方,指著海怡半島:「對下嘅海怡半島我未入過,俗稱「病城」,估計呢個國家嘅大魔王就喺入面,守衛非常森嚴。」

「病城前少少嗰個平台花園,有隻巨型觸手大眼,係咩嚟?」剛剛我想憑精神力破解夢境,卻起不到任何效果。

「夢境締造者,一旦同佢對上咗眼,無論咩方法都唔會離開到個夢空間,直至有人幫你移離佢視線範圍外……」嘎嘎指著天空,瞇著眼睛:「你見唔見個天好紅?係佢隻眼發出嘅光芒影響,將個天空局部折射成咁,長期喺呢種紅光底下生活,會令你壓抑到有精神病,思想出現精神污染……我就係被呢種紅光搞到個腦越嚟越唔正常。」

「成個病者國度發展出政治同宗教,咁文明程度都唔低……」

「仲有仲有,最近大橋區域嘅鴨脷洲公園,有隻十六米高嘅怪物,佢俾六條巨柱鎖住喺入口前面,佢先係最具威脅嘅怪物!成隻巨獸咁,仲有其他地方我未去過就唔啦。」
嘎嘎說的大概是病獸,這種高度算凶獸級。

「咁你知唔知,有隻叫天腦嘅病者。」

「唔……」嘎嘎沉思一陣:「無。」

「咁你又有冇聽過,有個叫天本聰嘅人類?」

「都無喎。」

「嗯……」都不算白來一趟,至少得到不少具價值情報。

大量病者國度的資訊被灌輸,看來我需要點時間去消化。

我們在加油站躲了會兒,見陀蘭仍未追來,估計暫時脫險了。

現在我一身是傷,無謂久留此地。

「嘎嘎,你有冇諗過離開依到?」

嘎嘎抱著膝:「我唔想返嗰個倖存區。」

「因為嗰間機構?佢哋已經唔存在,你唔洗驚。」

「我都無屋企。」嘎嘎表情有些厭惡。

「可以去我到。」

嘎嘎雙眼呈橫線,表達無奈。

「我意思唔係我屋企,係我做嘢嘅地方,病獵協會。」

「病獵……」

「你唔一定要喺嗰到受訓,食下嘢、訓個覺,做蛀米蟲都得。」

「邊有咁好嘅人同事。」嘎嘎別臉,不是很相信。

「咁當然係因為你對我都有用,你比較熟識病者國度。」

「唔要。」

「真係?」

「唔去。」嘎嘎語氣非常堅定。

「可能會有雪糕」

「去。」

嘎嘎想都不想就答應了。

我們的下步計劃,是如何離開病者國度。

正常來說回去鴨脷排,撐船回到海洋公園是正確的做法,但是失去病袍的話,情況就不一樣,無法掩人耳目。

我唯有請教旁邊的高手:「嘎嘎,你之前點避開病者發現?」

「匿喺無人嘅位置,郁都唔郁就係最好嘅辦法。」

「但你總要食嘢……」

「偷偷入去啲大廈單位,入面廚房仲有幾個罐頭淨,但喺依到我哋同曱甴無分別,見到病者都要即刻跑。」嘎嘎輕輕仰頭,大姆指摸鼻:「我最叻就係伏匿匿,連魔羅都唔夠我玩啊!」

「叻。」我含諷刺意味。

嘎嘎聽完,卻心滿意足的接受稱讚。

「有兩個怪物係要特別小心。」嘎嘎舉出三隻手指:「一個係蛾人,第二個係監視者,前者係識飛嘅怪物,不時喺天上面飛嚟飛去,但平時只會企喺座斷橋上面,後者係專企喺天台高位嘅大眼仔,佢會監視每個地方。」

「大眼仔?你唔係講緊大眼啊……」

「是。」

「咁威脅唔大,小心就得。」
補上po 200正評
儲咗幾個月一次過睇…….又live咗
朝早多咗篇
一打四加一堆痴撚線特殊能力又操控腦波又無敵反傷又火又電
一隻完全打唔入,再加上兩隻控場
陀蘭未從第二層夢境醒來前,我打算先下手為強,對他出拳暴打。

趁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞