【魔羅】《病港II》(58)

948 回覆
1001 Like 8 Dislike
瑪昆係臥底,病者國度派佢黎fake臭M
電影公司面積約一間課室大
墨霸用速成定語音打字
近排睇返兔人殺
想問吓邊度有講隻西裝兔係咩人?
特種病獵剪個白木棉剪到頭暈眼花?定伏筆炸
好大機率係白鯨個意識跳咗出嚟陪瑪希
但廢時笑到最後喎
又有免費經驗吸直上大師
又溝到女
Push
今次係睇完dr strange
白木綿
M又石咗
劇透?
定你估?
估啦,無課金
推!
「蕭梵諗住運支導彈入鴨脷洲引爆,但佢諗住犧牲全個南征部隊去護送,瑪希會長你點睇?」博海德替我徵詢意見。

「除咗由南征部隊護送,有冇其他可能?」

「得南征部隊有能力運到入去,聽講嗰支導彈唔係輕,運送途中病者好容易破壞同攔截。」

「可以等南征部隊全員撤離殺傷範圍先引爆?」瑪希不緩不急的提出各種假設。

「唔太可能,走得嚟支導彈一樣已經俾病者破壞。」

那支暴風導彈引爆之前,都必須有人看護才成事。

病者國度不如外面的同類,他們都具有智慧,不會傻傻將導彈當成死物擺設。

「發射……應該都無可能?」

「無呢個科技。」博海德伸手掩眼。

「船?」

「彈頭太重,而且搬上岸好困難……」所謂兵貴神速。

「咁你哋有冇其他方法,係唔需要靠導彈而摧毀到病者國度。」

「我原本都諗住靠南征戰爭可以拎到嗰到,但我發現嗰到特殊病者比率異常地高,數量可能係上千、上萬計……靠住我哋病獵協會區區幾百人,確實係有啲不切實際。」

「所以要用導彈炸毀佢哋巢穴……」瑪希仰頭喝口米酒,沉澱好思緒:「就結果論而言,如果根據你講南征部隊直接登島開戰,幾乎都係九死一生嘅話,咁蕭梵嘅方法的確係唔可以缺少,或者更加重要一點係,你點改變自己個心態,點說服病獵願意聽從你哋嘅命令去送死。」

「……」

「世上無兩全其美。」瑪希殘留一抹淡淡苦笑:「我諗你會開始明白我,當年戰敗後嘅巨大壓力,你唔單止要同上場嘅病獵交代,仲要同佢哋親人,仲有自己交代,呢個係戰爭……無大獲全勝。」
瑪希的一席話,點醒我現實的殘酷。

戰爭不是電影漫畫,裡面的主角可以想出奇謀妙計,不費一兵一卒全盤大勝,然後哈哈大笑享受勝利的快樂。

戰爭只會伴隨死亡、犧牲和痛苦,後面的創傷會纏繞倖存下來的人。

「秦狩佢會點諗,佢接受到自己部下全員……團滅?」博海德說。

「佢接受唔到,但會理解。」瑪希放下酒杯。

「或者正正係因為咁,秦狩先要我做指揮官。」我回想起他探望我的畫面。

「如果南征部隊成員出發前,知道自己鍛鍊受訓咁耐原來係點都會死,嗰刻肯定好絕望。」博海德顯得垂頭喪氣,目光黯然:「但唔靠呢個方法,島上面嗰幾萬病者,根本無可能清得完……」

「我明白。」我心裡接受這個使命。

大家談論如此沉重的話題,氣氛不經不覺間降到冰點,瑪希見狀多點兩瓶米酒與我們小呷。

「嚟!瑪小姐,純米酒。」店小二放下兩小瓶。

「瑪希會長,你係常客?」博海德瞄著店小二背影。。

「周不時嚟……」瑪希給我倆倒酒:「無咩做,飲幾杯。」

「哈,我記得你以前係幾鐘意飲酒,病獵協會啱啱初開嗰陣,你成日請我哋飲酒!」博海德跟她輕輕碰杯:「每次飲完你都好鐘意同人鬥劍,阿劍兄都好幾次差少少俾你劈死。」

「我記得,陳一劍、范世京、蕭梵、宮浪紋、聶一凜、金弦,佢幾個都成日想挑戰我……」瑪希抿笑,舉起倒轉的姆指。

「唔知有冇幸,可以睇到你再耍幾劍?」博海德雙手扣握,誠心的問。

瑪希舉到嘴前的酒杯停頓,淡淡勾勒一笑後痛快灌到口中,沒有回應博海德的訴求。

吃飽喝醉後是結帳的時候,瑪希掏出十多枚艾幣付錢,博海德看到此情此境忍俊不禁:「哈哈哈,瑪希會長你依家成個艾寶琳人咁。」

「你出去買套騎士盔甲,都即刻變成艾寶琳人。」我對博海德說。

「你哋走先,我坐陣。」瑪希說。

「咁你小心。」

我和博海德離開小菜館後,轉到電影公司去,相信那導演應該回來了,畢竟都晚上九時多,奈何店內依然只有那小場記。

「哥仔,又話導演夜晚會返嚟?」博海德直接走入公司問。

「我都唔係好知啊,導演佢話會夜晚返嚟。」場記有些焦慮,不斷地抓頭:「我都唔知係咪佢遇到咩危險……」

「會有咩危險?」
「佢去咗拍外境,倖存區出面!」

「應該有請到病獵隨行?」

「有係有,但病獵都有失手嘅機會……」

「佢喺邊到拍?」

「將軍澳游泳池!」

「游泳池……拍游水片啊?」

「係啊,最近我哋米飯班主想拍套叫《水中魚》嘅校園青春愛情熱血電影,所以要去嗰到取景啊。」

「游泳池仲有水咩?」

「無啊,所以要請人搬水過去,填滿個泳池。」

「咁都幾大工程……」

「我哋出去睇下,當散個步。」我搖頭示意離開。

「喔,好。」博海德跟上。

「兩位老闆小心喎,出面好危險,又黑,可能有病者唔係講玩嫁喎!」

我用公爵名義向關口士兵借了盞油燈,便出發前往距離不遠的將軍澳游泳池。

路上病者寥寥無幾,有都藏在陰暗位置傻笑發呆,沒有很大威脅性,要是病獵隨行應該不會有問題。

我們好快來到游泳池門口,是我將近十年不曾到過的公共設施。

由於游泳池有些大,我叫博海德分頭行事,他跨過轉閘機去更衣室那邊,我則行上觀眾台,油燈都給予他使用。

觀眾台上全是空空的座位,可以看到整個成人游泳池,可以看到一些拍攝器材擺放地面,而劇組人員則躲到隔離的嬉水池設施上,那些色彩繽紛的設施下有隻病者,只是隻大眼,情況看起來……非常妙。

每當大眼試圖爬上設施,拿著收音麥克風的收音師,會利用它揮擊病者阻止他上來。

整個劇組十多人,因為一隻大眼闖入,全都躲到一起。

設施上的女演員正痛哭、編劇正寫遺書、導演正不斷推著收音師出去對抗大眼,攝影師給自己攝錄生前的遺言、男演員對病者大呼小叫想嚇跑對方,一切一切看起來多麼的好笑滑稽。

我知自己應該認真對待,畢竟對一般人而言凡是病者,都是不可接觸的污穢生物。

我行落觀眾台快步跑到嬉水池那邊,一手抓住那隻大眼的後領:「係咪得一隻病者?」

「係、係啊!唔該你呀救星!你係咪病獵公會派嚟嫁!?」導演喊。

「你係電影公司嘅導演?」

「係啊!」

「你哋無請病獵咩。」我兩臂扣緊大眼脖子,用力向側一扭。

啪格一聲,大眼頸斷骨裂,垂頭倒下。

「有嫁原本,但佢話去個廁所之後,就唔知條茂利死咗去邊!」見病者死去,導演馬上回復易怒本色。
有文一推
重以為會要脅佢唔收錢拍戲先救人
我都係咁諗
幾時先補正皮
係咪黎緊有精彩環節要一次過放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞