【魔羅】《病港II》(58)

948 回覆
1001 Like 8 Dislike
今日冇文
「如果可以搵個荒島直到蒼老,你話幾好。」韓湘苦笑。

「咁嘅話,會好孤獨。」

「反正我哋都習慣咗。」

「或者,原本係。」

「如果有日你再見唔到我......」

「我會搵下你去咗邊發呆。」

「如果係永遠失去咗聯絡?」

「我覺得你將人生諗到太壞。」

「其實我哋本身天各一方,依刻都可以喺個依個帳篷到,聽住你嘅呼息,都幾奇怪。」

「話唔定依個就係命運最好嘅安排。」

我和韓湘的黑暗中,平日睡眠空間就像一條楚河般相隔左右兩邊,男男女女授受不親。但今天,我們的指尖都越界,輕輕觸碰著對方的手指,隱約地扣著。

幾時先可以見返韓湘
瑪希終於肯企返起身
Push

墨巴啲故興唔興bad end?
而家呢個勢諗唔到可以點贏
最後病者贏咗
天腦、弒神者、dr.d一齊喺病獵協會圍爐bbq大結局
有啲故係有犧牲咁贏,而廢時就係一直輸開
最後似係m守住導彈爆炸完第二季
病者happy ending
最後發現原來係M發夢,現實嘅佢做卧底俾人斬到變植物人。
「幫下手?」瑪希給我剪鉗。

「要剪咩?」我接過剪鉗。

「多咗嘅枝葉。」

瑪希坐旁看著我修剪,邊聊港島區的事情。

諸如,病者國度的冒險、與蕭梵闖進赤柱的故事、跟七傘武者的奇遇、身體變成特種病獵後的轉變等。

直至說到弒神者,瑪希終於插嘴:「當時白鯨都對付過弒神者。」

「幾時嘅事?」

「病港初年嗰陣。」

「等陣……真係初年?」

「白鯨喺到嗰段日子,我一直記得。」

「咁就奇怪……」我停下修剪,回憶著:「之前瑪昆同我講過,佢話弒神者係第二年後先出現,大約係夕鯨政府管治時期,介乎南征第一次戰爭之間,因為天腦突然間出現喺鴨脷洲,病母同佢發生爭鬥,最後病母輸咗蛻變成弒神者……」

時間點上湊合不了。

「瑪希,你確定見到嘅係弒神者?」我再問。

「皮膚既黑既白,可以變換上百種能力,啱?」

「啱……咁弒神者應該的確係初年就出現咗,但當時天腦明明仲未出現,同瑪昆講嘅病者國度歷史唔一樣,另一點係因咩驅使弒神者產生蛻變。」我腦子頓時短路。

「你諗極都唔會有答案。」瑪希淡淡微笑,面向園圃出口:「去食個飯?」

我嘆口氣,放棄思考:「咁順便叫博海德,佢喺附近二期商場咩電影公司裡面。」

「嗯。」

如是者,我和瑪希結伴同行,一起前去商場尋找博海德。
每當瑪希坐得久要重新站立,會出現明顯困難,需要找東西支撐扶住,等兩隻腳適應站立才可以開行走。

她算是康復中的階段,自然不可能要她繼續坐輪椅,我盡禮儀地伸手給她挽住,行走期間我感覺到精神有些恍惚,好像被扶乩那樣,對那段路的記憶有些模糊,只知行至目的地後,整個人方變得清醒。

情況好比走路時投入到手機畫面中,到步後才驚醒自己抵達了,靈魂處於若即若離的狀態。

想不到修剪個白木棉,都能讓我累到這程度。

艾寶琳商場二期。

博海德人在某家中型店舖單位中,全艾寶琳僅此一家電影公司,因此不難發現。

電易公司面積約一間課室大,區域主要分為存放拍攝器材區和工作室區,後者區域有張長長的桌子,幾個電影從業員就一起坐著寫劇本。

電影公司職員和博海德洽談著生意,看樣子談論了許久。

我和瑪希在外面等著,等到呵欠都打出來,博海德才緩緩行出公司。

「會長同……會長?」博海德驚訝的看著我倆。

「見到瑪希會長,就順便約食個飯,電影嗰到傾成點?」

「叫做傾咗少少基本嘢,會長會長你哋入唔入睇下佢哋以前嘅作品?」

「都好。」我點頭。

「你哋想拍電影?」瑪希完全狀況外。

「諗住拍個關於病獵題材電影,希望增加申請率。」博海德說。

我們進入電影公司借用他們廉價的投影設備,觀看該公司的作品《艾寶琳審判者》。劇情大約是說個看似一無事處的富家子弟,在第一代艾寶琳國王臨終前,居然收到皇命要前去見他最後一面,其後真相慢慢揭曉出,該名富家子弟真正身份其實乃是艾寶琳審判者,擁有無上的拳法與身法。

觀賞完畢,我心裡僅得大字一隻……

爛。

播出工作人員名單時,博海德跟我小聲談論:
「會長,啱啱已經問咗啦,成套戲想拍得成你當大約一千萬艾幣。」

「一、一千萬艾幣?」我可能有,都可能無。

「因為演員要扮病者洗唔少錢,你諗下又假血漿、又要化妝。」

「搵真病者唔得?」

「癡線,會長你想整死班演員咩……」

「咳,繼續講落去。」

「之後主角呢……大概會請艾寶琳嘅影視巨星蔡先生!你知邊個嫁啦?佢以前係某男子組合團隊,當紅一時,最重要係咩?係似你啊嘛。」

「唔……主角通常係洗最多錢。」

「係啊,佔成部片一半嘅預算嫁。」

「唔得唔得,咁不如搵我演。」

「即係自己出錢搵自己做主角!?俾人知道實笑死……」

「盡量可省則省,因為我對拍電影呢樣嘢仲係有少少保留,話哂一千萬唔係少,都接近病獵協會全年伙食嘅預算。」

「咁我要同佢傾下有冇得打折扣……」

「啱啱同你傾嗰個人係咪導演?我同佢傾下。」

「唔係唔係,佢只係個場記。」

「吓……你同個場記傾咗咁耐?」

「真嗰個導演出咗去拍嘢啦,佢話夜晚前會返。」

「兩位,係時候起身。」瑪希已經起身離座。

我們三人行,最終上了某間小菜館用餐。

菜式都是簡簡單單的鹹魚白菜,沒什麼玉盤珍饈。

「唔見墨言同墨語嘅?瑪希會長。」博海德這麼久發現,他們兩人不在。

「我俾佢哋自己行動,成日跟住我其實都有啲拖累佢哋。」瑪希答。

「瑪希會長你知唔知啊,琴日簡直係病獵協會最熱鬧嘅一次,本來雲梨啊、百里啊、林楚啊,仲有烏納咒嗰啲走咗,會議室成日都好冷清,但係琴日集齊以前啲舊班底人馬喺到,突然間又好似多咗人,雖然係鬧交同意見不合為主,但個氣氛都好正。」原來博海德是這麼想。

「M已經講咗我聽,其實……我哋從來唔少人。」瑪希思索良久,續說:「只不過係當年嘅失敗,先令到我哋分散哂。」
成日分唔清瑪昆同瑪希
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞