【魔羅】《病港II》(58)

948 回覆
1001 Like 8 Dislike
我反而覺得可以直接用新角色做主角
艾倫啦 佢喺海嘅另一邊
每個人眼光裡都回想起曾被他幫助、與他相處的畫面,那份永遠善良彷彿刻印在腦海中,揮之不去。

慢慢地兩方氣燄都消退一半,表情不再那麼倔強。

「你哋意見我會再詳細去諗,今日就咁,有答覆嗰陣我會再召集開會。」我想與其討論下去,倒不如讓大家回去思考。

「好,係咁。」我取回三角帽,第一個行出會議室。

「果然好快手喎……」雲水看著開始離開的叛獵們。

「佢哋應該待你不薄?」我多問句。

「係開槍開到有少少板機指,但佢哋人都唔差嘅,唔會真係睇住我死。」雲水反複握著空氣,展示手指的靈活程度。

「雲水,行啦。」吹波糖呼叫。

「走啦,拜。」雲水跟我揮手。

「嗯。」我看著她遠去。

叛獵們由左邊走廊離開,南征病獵由右邊走廊離開,會議室內餘下本協會的大病獵和忙著收拾碗筷碟子的霍洛圖,一時間又空虛了不少。

「真係……」博海德笑兩聲:「難搞今次。」

「辛苦會長你,睇嚟你未有得抖。」蒙柯亞給我拍拍膊。

「頭先佢哋講死咗嗰位宮浪紋,你哋都識?」我對他認識不深。

「都打過一戰,如果佢當初無走,應該同我一樣教緊學徒用劍。」陳一劍舉起每個酒壺感受重量,檢查是否喝光了。

「瑪昆,你有冇下半場?」我問。

「無。」

「幫我喺紀念牌上面,刻宮浪紋個名上去。」我給瑪昆做點事,讓他不用無所事事。
「嗯。」瑪昆準備前往。

「嘎嘎,有冇悶親你?」我轉問。

「無啊,只係覺得好怪,你哋明明係同一陣線,但又好似合唔埋咁。」嘎嘎可能未接觸過社會,不懂大人的世界。

「世界就係咁,即使相同陣營,都唔係非黑即白。」瑪昆行出前,給她說教。

「但依家你肯定係同我一陣線。」我戳戳她的頭部:「你個小腦袋裝住好多病者國度嘅知識,我唔會俾你有事。」

「咁如果我無呢啲知識呢?」

「都唔會。」

「點解呢?對你無利用價值喎。」

「因為保護人類係病獵嘅使命。」

「真係型……」嘎嘎戚起笑容。

「M你諗住收多個徒弟?你已經有批麻將戰隊同混血兄妹處於棄養狀態。」我感受到富馬史面具底下的嘲笑。

「咩棄養……病獵協會咁多資源導師訓練佢哋,有心自然會摸索到點行。」

「我已經領養咗娃娃,教緊佢做外科手術,佢底子唔差。」話癆蒙柯亞都參一嘴:「做到我徒弟好巴閉,每年我淨係會收兩、三個。」

「咁公仔呢?」

沒一個大病獵認頭。

「佢好似做獨行俠。」薛墊仁說。

「獨行俠?」

「接任務然後自己走去做。」

「咁有我少少風範。」

「令我在意係飯堂阿姐每次都俾雙倍份量佢。」

「我喺大本營嗰陣已經見怪不怪。」

「如果拍電影呢,搵佢兩兄妹就最適合……實吸引唔少人。」博海德碎唸。

「咁麻將戰隊?」

「咩都學下咁。」
「我呢?」嘎嘎突然問自己之後的去向。

「我會帶你去另一個地方。」我說。

「咩地方?」

「將軍澳。」

「將軍澳?咩嚟嫁。」嘎嘎沒聽過也不出奇。

「你當係另一個倖存區。」

「嗰到魔羅唔會搵到我?」

「唔知,至少我未見過佢喺嗰頭。」

「咁幾時去?」

「聽日。」

「將軍澳……即係去渡假?好啊,你係需要休息下。」蒙柯亞說。

「搵個人陪會長你?你哋兩個都有傷喺身唔安全。」富馬史說。

「咁有冇人自薦想去?」

「我,順便探下朋友。」只有博海德舉手。

「咁你兩個早啲訓。」

今天要說的都說完,口非常乾。

因為衣服在病者國度中嚴重破損,我需要挑選新的服飾。

本來想依照經典套裝,穿個黑袍和鳥嘴面具,但衣服單位一時三刻提供不了我所要求的,更給我揀選其他衣服,因為適合我身形的衣服不多了。

最後,他們給我挑了青色的短袖和卡其色的六分褲,我不知這是什麼鬼配搭,雖則末日環境下,還談論穿著是否時尚好多餘,但衣著好影響一個人的自信心。

我穿上後照照鏡子,自信心莫名地降低,但既然都沒有其他適合我穿著的衣服,我都無謂再深究下去。

秋末。

翌日早上,我和博海德帶著嘎嘎離開病獵協會,門剛開,清涼的晨間秋風即送來一個清醒。

直至我們行落地鐵站,那陣乾燥的秋風才停止騷擾。

穿越路軌隧道,是世上最悶的事。

「會長,其實我今次返去第二個目的係傾下電影嘅事。」

「之前我講病獵個套電影?」

「係啊,再唔做啲嘢,新一年招募率應該無眼睇。」

「電影嘅事去到再睇睇,我安置好嘎嘎先。」

「你諗住安置去邊到?」

「可能係病獵公會。」

「嗰個陀蘭咁遠,唔知會唔會搵到嚟……」

「避得一時,唔避得一世,遲早都要搵方法解決佢。」

作為初體實驗對象,相信湯婆會知道些什麼。

今次隧道內沒什麼故怪事發生,我們三人安全順利地通過。

由於艾寶琳地鐵站已開放的緣故,我們都無需經過大本營前去了,誰想到香港的地下鐵系統,會成為末世中最重要的秘路,最大缺點是空氣侷促,可能好多人承受不住過海的長途。

嘎嘎剛上地面,給外面的陽光刺得開不到眼。

後來眼睛適應了,好奇的望來望去:「哇,點解……同港島區咁大分別。」

「有咩分別?」

「種咗好多花花草草,啲人衣著又鮮艷咗,無個種都市嘅感覺……」

「呢到叫艾寶琳倖存區,係由嚮往回歸前香港嘅老國王創立,一個充滿英式制度同騎士嘅倖存區。」博海德倒轉身子而行,滔滔不絕地給她介紹:「你隔離個位就係鳥嘴公爵。」

「血爵我識,咩係公爵?」可能嘎嘎更懂病者社會。

「即係社會地位好高嘅人。」
每日一推
謝師宴M
「因為保護人類係病獵嘅使命。」

中二M
嘎嘎識血爵
淨係睇七傘屌打弒神嗰一戰第一次南征如果佢有份難啲輸
血j去左病者國度
血爵唔係血禍BB喎
係咪J錯人
血爵係咪變人做炸彈嗰個
老實講,如果唔係M做主角
之後就未必會再睇了
其實開拓哂九龍新界,儲多啲人同資料先再反攻南區有無得諗
M衣著示意圖:
我應該真係記錯左
M被病者打到仆街
個細路女應該笑鳩佢 咁廢學人做架兩
麻將戰隊原來仲有戲份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞