【魔羅】《病港II》(58)

948 回覆
1001 Like 8 Dislike
課金個面!!
55m
用籃球嚟開解 M,真係好唔合理

探下孤兒院,睇吓風景或者求其整個支線都好

有乜理由特種病獵連一個女仔都打唔過?
「隻手遮天!」我喊出技能的名字。
同女仔打個波唔洗爆哂技,好認真嘅,都係輕鬆打
但係m使出了「隻手遮天」
墨巴:同女仔打波唔洗爆哂技
下一秒中二M:隻手遮天
認真=出閉日

中二M
要計敵人情報、環境、當時傷勢+體力,戰力系統好難量化成 較高級嘅個方一定打得贏
搵我?
我就隻手遮天啦
瑜小六告訴我末世以後,年青一輩信奉娛樂至死,及時行樂,由生存主義轉為享樂主義,畢竟我們都活在沒有末來的時代。

踩踏了一會,我們最終停在小公園中坐下休息。

「你同湯婆鬧僵咗,之後諗住點?」瑜小六兩隻腳仍前後前後的滑著。

「未諗,見步行步。」

「我覺得……」瑜小六不自覺點頭確信著:「你可以試下打開佢個心。」

「一個人嘅心邊有咁易打開。」

「咁要睇下佢係咩人……」瑜小六抱腹撐腰,側著頭看我:「做你最拿手嘅事,當自己係間諜,依家要獲取佢信任,得到某種機密情報,會點做?」

「我……我會……」我真的集中思緒,好好想想:「調查佢背景,對咩話題有興趣,令佢相信我可以提供到利益俾佢。」

「嗯,咁佢對咩有興趣?」

「實驗同珍貴嘅病者材料。」

「然後你想套到佢嘅料係?」

「某兩個同佢有關係嘅人。」

「咁就睇下你有冇足夠份量嘅病者材料,換到佢口中嘅情報,好簡單啫。」

「你講就易。」我輕笑。

公園裡滿是羅曼蒂克的氛圍,多的是情侶們,靠頭並肩、甜蜜耳語、互相摟抱,屢見不鮮。

我看著看著都覺得尷尬,我決定轉移陣地,去其他地方走走。

「你有冇同韓小姐喺呢個公園坐過?」瑜小六瞧瞧身後正遠去的公園。

「我淨係記得同佢喺到制服摩西。」

「點估到……嗰個人會係袁豐……」瑜小六感嘆。

「……」

「你有冇袁豐佢行蹤?」

「無。」

「點解嗰陣,你問個水落石出?」

「……」我回想起袁豐對我開槍前一句話。

袁豐他說得很白,告訴我情境就跟當日一樣。

大概是意味著,他那天也舉著槍對韓湘,然後扣下扳機。

「M?」

我如鯁在喉,說不到什麼。
「唔緊要,你唔想講都得。」

「我口講相信韓湘未死,但袁豐講到咁白,有陣時……」我凝望天邊,若有所思:「其實我覺得係呃緊自己。希望同奇蹟好多時都係用嚟欺騙自己,但好有效……至少令你可以努力咁生活落去,我已經叫咗王達尼幫我搵袁豐出嚟。」

「但你唔自己去搵下?」

「如果你家人俾人綁架,已經知個綁匪係邊個,你會搵成個政府幫你手,定係自己一個盲頭烏蠅咁周圍搵?」

「呃……我諗係政府?」

「當刻頭幾個禮拜,你可能浪漫主義上身,感性地唔怕攰,東南西北周圍搵,但俾失望打擊過後,重回理智嘅做法都係靠成個政府體系幫你手,一個人嘅力量永遠唔及成班人。有時我發覺你哋成日覺得我係超人,以為我咩都做到……」

就像我剛醒來得悉韓湘不見後,放下所有事情徹徹底底的找了好幾個月,到最後我才發現,實際層面上人終歸理性點好,感性僅是支撐我們的精神支柱。

「都啱……成個香港話大唔大,話細唔細。」瑜小六陪笑,搭我膊頭:「你都算半個超人啊,你做過嘅事,可能我哋成世人做到一次已經好勁,完全係賭命!」

「呢到有冇得賭錢?」

「有,但唔好賭啦,你賭命就話贏開啫,你賭錢輸開嫁。」

「咁你都知。」

「我哋去玩board game喇!」瑜小六拉住我的手前去單車體育館內。

「扑game?」

「係啊,角色扮演,正呀。」

「估唔到小六你係咁嘅人……」我主動跟瑜小六隔開一個身位。

「吓,咩年代啊,board game唔再係宅男專利啦!!!」

「Board……喔、喔!明白明白,呢樣有益,我鐘意。」

回到單車體育館場內,瑜小六帶我前去就近的活動室,那裡原先為一間排舞室,現在擺放多張桌子,供居民玩桌上遊戲,每檯平衡八至十人,加上一名主持人。

「都幾熱鬧……」場地比我想像中擠迫,同時有陣陣隱約的酸臭氣味。

「因為有條友研發咗個叫「病港」嘅桌遊,本來係小眾遊戲,但聯合倖存區呢到推廣特別用力,又搞積分、又搞實名登記制、又搞活動、又搞聯賽,就越嚟越多人接觸到,本事件簿仲寫到成本歷史書咁厚,每年免費更新,不知不覺就吸引咗咁多人玩,話哂大家都想抽離呢個現實……」瑜小六給我詳細說明。

為了更加投入角色,有些居民更會角色扮演,例如我兩點鐘方向,就有個孩子戴著鳥嘴面具,身披黑色垃圾膠袋,他在扮演成誰顯然而見。

「咁你有冇角色?」我問。

「我?緊係有啦,我個角色叫:瑜小六,係個人類惡意倖存者,身形偏肥胖,平時最鐘意食蕃茄同沙嗲,經常性喺倖存區到偷錢同謀殺隊友,所以佢哋唔係幾鐘意同我玩。」

「洗唔洗咁詳細……」

「要啦,越詳細越投入!既然嚟到,玩兩手呢。」

「好啊,但點開始?」

「你要登記角色先!」

瑜小六帶我到外頭的康樂辦事單位,申請一個官方記錄的角色。
流程好簡單,填好基本資料對方會即場審批,通過的話會給我一張角色卡,持有該卡則可以參與任何一檯桌遊。

「阿宅,佢想創建「病港」角色啊。」瑜小六替我交涉。

「咁請問你角色想叫咩名啊?」辦理人員阿宅問。

「叫……叫M。」

「吓,你用真名玩桌遊?」瑜小六愣住。

「乜你唔係咩……」我反問。

「又好似係喎……」

「唔俾改單字名,至少兩個字以上。」阿宅說。

「咁,黑色賢者?」我說。

「角色名字已被使用。」阿宅說話像無感情的機械人。

我心下愕然:「吓……邊個用咗我個名……」

「不如叫怪物喇,因為M for……」瑜小六提議到一半,我兩隻手指封住她的嘴。

「叫……黑袍賢者。」我答。

「角色名字已被使用。」看著漫畫的阿宅重覆同一句。

「鳥嘴騎士。」

「角色名字已被使用。」

「鳥嘴先生。」

「角色名字已被使用。」

「鳥嘴公爵!」

「角色名字已被使用。」

「馬克!!!」

「角色名字已被使用。」

我忍不住拍一拍桌子:「究竟有咩名係未俾人用……」

「我都唔明你哋班人,點解係要濫用大本營嗰位英雄嘅大名。」阿宅都看不下去,雙眼想要反白。

「求其……我叫「人物」算。」

「角色名字可以使用!」阿宅露出喜悅的目光:「請選擇陣營。」

「孤狼。」

「如果你係新手,我唔建議你玩孤狼陣營!」

「咁揀倖存者陣營。」

「人物成立!你可以入去玩嫁啦!」

我拿著這張角色卡進入活動室中,瑜小六則積極給我找可以加入的戰局,但可能我是新手的緣故,沒什麼人願意給我參加。

體驗真糟糕。
公子會
求加更尤其係課金
M個腦開始亂諗野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞