【魔羅】《病港II》(58)

948 回覆
1001 Like 8 Dislike
morning call
博海德雙腳忽然停下:「好啦,會長,我去商場同電影公司傾傾。」

「嗯,你搞掂喺病獵公會見。」

博海德走進商場,我往關口前去。

嘎嘎作為無身份者理應會被扣查,但有賴我公爵的身份,所有的路可謂暢行無阻。

甫到公會,嘎嘎給滿佈莊嚴氣氛的環境吸引,像有聖女耳邊唱誦無形的詩歌,令人神心安寧祥和,簡約的石窗透著聖光沐浴他人,賦予其無與倫比的溫暖。

與陰冷黑暗的病者國度截然不同,嘎嘎未有過如此安穩。

「呢到就係公會?」嘎嘎深深呼吸。

「嗯,聖堂。」

賴桑從拱廊推著輪椅出來:「果然好快再見,有新朋友?」

我簡單的互相介紹:「佢叫……」

賴桑直接打招呼:「嘎嘎,你好。」

我兩眼懵懵的眨,冷不防被賴桑讀出想法。

「嗨……」嘎嘎跟他問好。

「我想睇睇你內心善惡,唔介意拎隻手出嚟?」賴桑對嘎嘎伸出手:「親手接觸可以睇得更深。」

「M……」嘎嘎困惑的看我。

我點頭,輕輕一推嘎嘎過去。

嘎嘎按照我意思做,將手放到賴桑的掌心。

短短三分鐘內,賴桑由本來平和的神情漸漸轉至眉皺,像讀到什麼不得了的東西。

他張開眼的第一句,凝重地說:「你精神似乎受到污染……」

「受污染係咩意思?」我代她問。
「佢精神有部份變咗病者思想,如果讀落去……我怕自己精神都會受影響。」賴桑放下嘎嘎的小手,深深凝視其眸:「究竟係咩情況?」

「佢曾經喺病者國度住咗年。」我代嘎嘎答。

「如果嗰到存在可以扭曲人類心智嘅病者,唔係無可能……M你帶佢嚟公會係要避開某個人?」

「係,一個危險嘅人。」在賴桑面對我毫無可隱藏的事。

「可以。」賴桑答允。

「咁你以後有咩事,就搵賴桑。」我拍拍她肩膀。

嘎嘎抬頭看著我,表情怔然:「你會唔會再嚟?」

「會。」

「我、我仲有冇嘢係幫你?」嘎嘎又問。

「你仲記唔記得病者國度啲病者?」

「有啲記得,有啲唔記得……」

「如果記得,就同賴桑講,等佢抄低落嚟記低,知道入面有咩特殊病者,對我哋嚟講都好重要。」

「好,我會盡力諗。」

「啊,仲有件事你可以幫我做……」

「係咩!?」

「唔好死。」

嘎嘎隔了會才回應:「嗯……」

「咁賴桑就麻煩你。」

「唔麻煩,仲有冇咩事?」

「我想搵湯婆,佢仲喺唔喺病獵學校教書。」

「一、三、五,佢都喺嗰到。」

嚴格來說湯婆是改變陀蘭的人,陀蘭又是改變嘎嘎的人,某程度上嘎嘎算是湯婆的孫女,我覺得她會對嘎嘎產生興趣,於是特別叮囑賴桑:「唔好俾湯婆見到嘎嘎。」

「依家一般病獵我哋都唔會俾湯婆同佢哋有接觸來往。」

「咁朱朗峰?」他們關係匪淺。

「你都知我哋限制唔住佢,上次俾你哋個大病獵執返條命,帶返嚟之後,某日朝早就唔見人,估計都係走咗去湯婆到。」

「咁湯婆佢仲有冇做咩危險實驗……」

「一個叫「病體」嘅實驗,將病體種植依附生長喺機械骨架上面,然後任由佢生長出各種器官肌腱神經,多餘嘅部份切除,再俾朱朗峰利用觸手同病體進行神經連結,藉此控制成部機械人……」
「聽……」我呆一呆:「聽落好科幻,生化機械。」

不過我找她正是為了某件事,是跟她實驗相關。

「今日星期四,你要聽日先見到佢。」賴桑說。

「咁瑪希會長?」她來將軍澳都有段日子。

「奎斯請到佢出山,佢二、四會喺病獵學校,你依家就可以去探佢。」

我和賴桑一問一答,站在旁邊的嘎嘎都原地睡著了,我想要問的都問完,便正式交低嘎嘎,自己一個離開公會。

踏出大門後,我嘆了口大氣:「嘎嘎拜拜,一身鬆哂。」照顧比自己年齡小許多的人,我真不行。

轉眼間我已前往病獵學校,找瑪希噓寒問暖幾句,本想著給在學徒上堂,誰不知靠近入口的社區苗圃就看見她,悉心的給植物修剪枝葉。

其灰髮酷如瀑布,外貌依然凍齡,穿著棕色的襯衣和長褲,配搭一件莫蘭迪色的羽絨長外套,那份淡雅柔和的氣質沉浸於白木棉上。

我衣著跟她比起來,簡直是兩個極端。

「你唔洗再用輪椅?」我行去打開話匣子。

「仲習慣緊行路。」瑪希目光跟隨那飄逸的棉花:「大家仲幾好?定你嚟係有壞消息要同我講。」

「無事,仲勉強聯合到南征病獵同叛獵組織。」

「蕭梵……」瑪希言語間略感意外:「佢肯同你合作?」

「可能我已經用行動證咗明,琴日佢已經上門同我傾合作。」又是赤柱、又是病者國度,每次參與蕭梵的行動,總是和死了沒兩樣。

「你有能力令分崩離析嘅病獵協會再重新走埋一齊,代表我當初交個位俾你係無錯。」

「有冇三年定兩年?唔經唔覺都打滾咗好耐,殺咗唔知幾多病者同人,南征戰爭嘅號角就快響起。」

「唔經唔覺就十年……」瑪希看著天,想著什麼。

「係呢,你有冇見過湯婆?聽賴桑講你依家同佢都喺學校教。」

「我都係搵啲世藝消磨下時間,至於湯婆我都見過佢。」

「你記得湯婆當年有件叫「詭甲」嘅裝備?」

「後嚟出咗意外,我就剎停咗佢研究,將事情列為機密。」

我的問題要來了:「你應該知出意外嗰個係咩人?」

瑪希對我提問感好奇,但還是給出回答:「湯婆首席弟子,專精係用螳螂刀,叫郭顏諒,當時已經準備晉升做大病獵職級……可惜。」

「郭顏諒……」

「你有事想知?」

「近排我去咗病者國度,遇到個特殊病者叫「病俠」,著住類似詭甲嘅裝備,胳臂可以變成螳螂刀,對病獵協會似乎有啲記憶,我諗緊佢有冇可能係依個實驗底下慘死嘅白老鼠……你哋有火化佢條屍?」

「湯婆拎去研究失敗嘅原因,後續嘅事無再跟進落去。」

「湯婆、湯婆……」我嘴裡反覆唸著,令人又愛又恨的名字「你到底仲隱藏咗幾多秘密。」
遲文一推
湯婆
嘎嘎拜拜,一身鬆哂。
病港初期feel
好似都係冇人知嘎嘎有病視呢招
對上消息係組緊隊做特殊病者avenger
𣄃下有隻病奴,識講野
每日一推
我愛墨巴
艾匡又唔見佢咁講
冇嘎嘎 55M 死撚咗啦
人哋為咗救佢好似冇咗隻手指
今日無文
今日無文
今日無文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞