冷氣討論 (4) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
諗起就嚟裝機 之後一堆問題 冷氣唔夠凍
條去水喉漏水 主機起水點 諗起又興奮 又犯賤
唔熟冷氣 真係搵自己黎搞 到時有要上嚟叫春
做足功課好少發生問題
Gf24 & ge60 not gk24
大金啲料係唔差,但大金電子板故障率係比較高,佢唔係做開電子野
變頻機應該最易壞就係電子板
420咩牌子最好
只有三菱電機
想問下肚腩巴會點揀以下呢兩部
1匹窗口變頻淨冷分體式冷氣機
Rasonic : RS-U9YW
珍寶: ASWX09JECA
我唔知Panasonic呢部變頻設計同佢旗下其他變頻分體邏輯一唔一樣
Panasonic 變頻分體auto / 2格以上風速係唔識自動降頻。
你想要最佳製冷效果,最佳溫度控制,係要手動吹涼左,訓覺前手動轉1格風/quiet mode
如果auto / 2格以上,夜晚/你開唔夠凍會著下停下咁
不過唔係好多人要求好似我咁高,你睇網上大把人用Panasonic 覺得好正
換言之珍寶比較穩定?
我都未見過其他牌溫控係咁設計
講溫度控制,Panasonic 係差,但佢都有優點,佢個app幾好用,不過呢部要加錢裝,
同埋新機naneo x 真係有用,用耐左就唔知
仲有佢水盤可以拆嘅,拆洗易過珍寶368,珍寶368有個網攔住,普通人完全清潔唔到

如果我自己用就會裝Panasonic,因為我會自己拆洗,同我識手動操控佢
仲有補充少少,Panasonic swing 摩打會有啲聲,2格風以上風聲比較嘈
巴打早晨

冷氣機不定時發出「噠」嘅聲,熄咗機一陣仲會「噠」多幾吓先停

想問下係咪冷縮熱漲發出嘅聲音,有冇得搞買咗兩年嘅飛哥窗口機。感謝
拆左個網佢
全缐珍寶掛牆有個唔好處這個葉向下定死會吹番上去. 東芝不會
如果想吹下或比較吹下又可以自動搖擺就東芝
咁唯有向衣櫃嗰面褪多啲
三菱gs既快速制冷mode會唔會影響壽命?

騎住個窗?
機係頭頂唔好,1黎有聲,2黎有機會滴水

我覺得呢間房呢2個位比較好
盡量避免室內機裝係頭上面,同避免吹正人頭
??
咁一匹
200呎廳想搵部2匹機
唔太care正常運作嘅噪音
純cost/effectiveness考慮
呢個窗口位會推薦窗口機定窗口分體機??

得24cm係咪放唔到室內機/會有維修問題考慮??
請問
3/4匹定頻/變頻用電差得多唔多?

如果budget有限
定頻推介邊部?
變頻又推介邊部?

麻煩晒🙏
定頻格力
變頻美的
想大佬比d意見
住村屋想換廳同房冷氣
本身裝左廳部分體係格力 gsa624ae 2匹半 開28度已經係室溫26 但就時凍時熱 好鬼煩
想換過部變頻分體
個間隔咁樣1.5匹係咪已經夠?廚房同廳冇門隔住
主要都係吹廳 唔洗暖氣 MSY-GS12VF 夠唔夠做?

訓教房冷氣就唔知幾多年既窗口珍寶 黃金金又嘈

訓教房90呎 如果換p記 部HU90ZA 1匹機有冇得諗?
有諗過冷暖 但會唔會易壞d
換機主要係想慳返d電費同吹得舒服
下下收到電費好重皮但又吹得唔舒服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞