冷氣討論 (4) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
問左好幾個可以吊船裝冷氣既師傅都話最好裝大金,話菱機多電子野易壞,呢個講法成唔成立?
唔成立. 不過你應該先問代理保養出吊船點計先.
如果出面有百葉,建議用全變頻,因為高過35 度室外風扇會增速. 大金,菱電,日立是不會. 有百葉不可用菱電圓鐵罩室外機除非加風咀
出面係有百葉的
菱電圓鐵罩係邊款?
宜家打算換呢3隻:
二匹三菱電機GK18
一匹三菱電機GJ10
1.5匹三菱重工SRK35ZSXH-S
如gf24. 有些新膠罩都唔得如大金樂聲輕商用及一定問代理保養出吊船點計很重要. 還有喉長度

呢種係房外牆下面係咪都叫有百葉?
咁我宜家選呢3部得唔得呢?
Yes. 你不如菱電個d變東芝. 但二匹變二匹半不過你問左代理吊船保養點計.
菱電不宜另用密百葉及百葉不可用圓鉄罩(除非加風咀)因為出風不是直噴. 密百葉用東芝原因是外風罩導風及全變頻增速. 即有熱回流到槽內氣溫高會增風扇速度散熱.
風壓加大
問左代理 吊船佢唔會包 我自行安排好吊船佢就可以去做維修
咁不如全用大金?請問點分邊隻係馬拉機?我要2匹, 匹半同一匹
可以. 係無增速. Ftkc
FTKC係馬拉制?定還是推介我揀FTKC?
問多少少增速有咩用?
Ftkc 泰制. 樓上已講.
如果我呢個有百葉既情況 兩匹機仲有咩選擇?
補充少少
香港行貨大金只有 420 細機款式係馬來西亞製,其他都係泰國製
但泰國製 FTKC (淨冷) / FTHM (冷暖) 係冇左右送風,有呢個 concern 就要留意,唔同牌子個個都唔同規格
冷暖東芝. 樂聲不過個罩風會側出回流.
我見FTXS有左右送風但仲平過FTHM?
一向ftxs 好過fthm. 係唔識先買fthm. 不過你要淨冷
我有部匹半要冷暖 咁應該揀FTXS了
如果計抵買 仲有部一匹淨冷揀咩好?放係客房 好少開
Toshiba ras-10j2kcv
Ftxs35 無左右自送要上到50 先有
如果剩放長假不用亦可定頻ras-10bks
如果買凈冷分體冷氣,大金大機同菱電細機比較下揀邊部好?
乜淨冷大金有大機.
大金Ftxs 先叫大機.
同自己做下功能對比.

掛牆機機下要涼東芝.
淨冷細機除二匹非420 . 東芝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞