冷氣討論 (4) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
原來親身用家

我問咗屋企人 原來我自己鳩估大咗 個廳實尺230 兩間房加埋140呎 所以跟返原本計劃1+2就應該夠 廳2匹機應該揀RU9 但房1匹機未揀掂 係咪真係會嘈 我兩老前年鳩買咗部德國寶我都唔太覺得有聲
其實唔難解決呢個問題,因為有好人啲感覺細胞好遲鈍
或者當你開2格feel到佢頻繁停機唔舒服,就手動轉1格。
如果1格太熱,就開低啲溫度
但你夜晚可能會太凍
2匹係ru18, ru18 2格或以上我覺得好嘈下
佢部機好大風,會呼呼聲,你唔係訓覺就應該冇乜問題
覺得嘈就開1格 /quiet 囉
廳用就由得佢 嘈都嘈唔過本身部窗口機嘅
不過一匹機 想買菱電但除咗ln9其他都14年款好似好舊 想揀大金但大家又話佢塊板好流好易壞
其實機真係唔係越新越好

1匹買gs09囉, gs室內機真係最靜
見新機轉咗新雪種嘛 gs09都心思思 1匹細機同大機係咪唔會爭太遠
同埋做功課見肚腩兄你喺另一個post推過重工zs-s 如果同gs09比肚腩兄會揀邊部
你睇下ru9 室外機咪都係細細地
550x650, 18kg , 仲輕過gs09啦
如果你識睇機
1)你駛乜問
2)我地唔駛係度

Gk18 係好機
咁唔通ftkc/fthm/ftxm 會好過ftxz. 用下腦. 蘋果出SE 機會好過主力機?
度size 又度錯,淨冷完又問冷暖,諗清楚先
叻仔喎用雙喉,自己去買喉,有無抽真空?不過現成喉太陽曬d保溫會更易烈.
我都知自己諗得多問得多 其實我唔太介意部機係淨冷定冷暖 不過爬文見到巴打們話冷暖機會比較易臭同多一件野壞 所以會優先考慮淨冷 1匹我睇過/問過
1)大金 - 爬完文大家話電子板易壞
2)樂聲 - 肚腩巴話佢降頻有問題會嘈
3)菱電 - 巴打你推過嘅gj10淨冷等 但主要係較舊嘅機型 同埋gs09 新款但本身係細機
4)重工 - zss冷暖機 另一個post肚腩巴話係1匹同1.5匹性價比最高分體機

我知世上無完美嘅冷氣機 只係想喺預算內揀到最啱心水
目前2匹機係糾結緊 菱電gk18同樂聲ru18; 1匹機係gs09同菱重zss

至於度尺嗰度其實一開始我係鳩估但本身窗口機房用開1匹 廳用開2匹都夠凍應該唔會呃人 多謝晒巴打耐心答咗我咁多頁
zs性價比最高係舊年嘅post黎,
舊年25zs先賣3500,35zs 先4500
冷暖機比較易臭唔係我講, 我個人睇法係一樣
只係如果部機有味,開暖氣會聞到味
25 Zs 3500 定4000
35zs 大昌Gilman 貨4500.
我見全部都轉晒賣和記,貴1000
窗口機同分體計法未必一樣. 因為安裝高度及窗口機有機會冷凝水散熱
最後買咗CS-RZ12YKA
Btw 唔該哂解答過我嘅巴打
喂,裝完上黎報告下
發現問就好多人問,裝完又唔見人,用家親身用後感先重要,唔係聽啲師傅係度鳩up

又或者大部份人其實冇feel, 是旦裝部機都冇分別

gj10都唔叫大機啦
其實室外機位置散熱冇問題,420都冇乜大分別,我日日係度睇功率,gs 一樣勁快就行低頻。
全香港都應該冇幾多個人會日日有得睇

今年最熱7月23號,呢部gs7 未拆棚,室外去到42度,一樣輕鬆
佢要平咪gj10
不過我唔會俾意見,匹數不合我標準. 下年夏天唔夠唔好搵我. 我standard 1 平方尺=10 btu 尤其地細地方.
Sor 係1 平方尺=100btu
隔離台
d冷氣x連機都未識睇學人介紹冷氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞