冷氣討論 (4) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
以我知
聽不足300尺,兩間房共200尺
三匹➕二匹
Gf24 + gk18 有天花氣流功能
Gs 無咁強制冷
明白晒 多謝師傅
咁樣嘅話2-2.5匹都可以
不過如果係2匹嘅話就可能有啲憫水,變咗長期行高頻就失去咗變頻機意義
所以2.5匹鬆少少會好啲
惠而浦真係垃圾公司黎
部冷氣買左一年就漏雪種
之後上兩個星期叫左師傅上黎整話要拖返廠整
佢話拆同運後分開兩班人做,都算

之後過幾日運果個打黎約時間,問佢未拆機po,佢同我講話咁要等拆果個黎左先得,都算

等左成個星期唔對路打返去CS問佢究竟幾時黎拆機,佢同我講跟跟,都算

頭先又係運果個打黎約時間
我即場屌鳩佢上星期未又係咁,未拆機運撚咩
之後叫我打去惠而浦問幾時拆機就cut我線
所以話一般冷氣師傅廢.
點會用srk53 俾300 尺
機又未識睇
點會買whirlpool又係代工機,又唔係做開冷氣
果時岩岩壞,豐澤見佢最平又得佢第二日送+裝
冇下次,下次買返日立

Btw,笑死
我上連登屌完隔左10分鐘佢打黎下星期一拆星期二運走

勁過東張,日記一Q樣
上面話東芝除臭.其實明唔明顯? (貓屎味)
你越開細風越低溫越好. 水便不停冲走. 加上coil 片設計. 一定好過大金 及樂聲ys (無nanoe)
因為開窗slit fin 最易有
唔係除臭,係有層野防污,臭同污糟係2回事,千祈唔好混淆
有時啲新機用2個星期,一塵不染都有味
我覺得係對流最大影響。我依家做緊個實驗,用部循環扇吹住入風位,暫時都冇味。
我呢部機往年洗完1,2個月就會有味,依家10月都未有
你係n3 喎大哥無magic coil
https://youtu.be/-_hZ6Q6MF8k
不過都係講易臭同少臭. 除臭nanoe, 似用臭氧方法.
gs09 都臭啦
可能你東芝勁過菱電dbc啦, gs09 新機用2星期都有味我見過啦
所以咪少臭同易臭. 唔會話一定唔臭. 有塗層都要識點用法.
一係用臭氧方法,塗層要靠冷凝水. Frost wash 都係水.
解埋點解用slit fin 機更易,因為slit fin 開窗位角位有水都更難靠冷凝水沖走.污物會更易積在角位
禮成 感謝腩巴
每次用完冷氣要吹幾耐?
想問1匹 rz有無同樣問題

邊度有咁多機畀我度呢
我打過去信興問,佢地答我係室外溫度太熱先會2格風都唔識降頻,但我度嗰陣室外機先27度
佢個app幾好有室內,室外sensor 溫度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞