冷氣討論 (4) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
咁大金都唔算太貴,我以為要10K以上
計埋裝咪要
到時望下東芝同三菱先
依家裝修仲係初步階段
srk35zs 有濕度感應器,如果裝係潮濕地區可能會降低製冷防滴水以致唔夠凍。所以依家都冇乜推介呢部。呢個價錢可以睇埋電機yk12。
如果要內置wifi 就Panasonic, lg.
恆溫制?即係咩黎點解要加
洗咗機未?
扭個時會有的一聲. 如果1 度唔識停就可能有問題. 自己換,parts 手?
有的一聲,只不過 沒有恆溫,長着冷氣。
parts, 係呀,個恆溫制有條幼 sensor,伸延出來。就是在隔塵綱後,银色散熱之前果條。
咁你凍就逆時針扭到的一聲位置(即停壓縮機)
即是人手恆溫
所以咪問有冇人識law, ......
扭去停個位佢自動恆溫. 如果佢著唔番先有問題. 如果你覺得個開停溫差大可以調整裏面螺絲
好,多謝你。
我返去睇下個恆溫制,搵吓粒鏍絲。
是否每個恆溫制也有?
是白色的嗎?
係,用介刀介開白膠. 之後扭,你會發現間距收窄,但不可過多因為壓縮機開停最好二至三分鐘
唔該師父,請問是扭入定出? 因可能要拆出來,關電,扭,再開機,再扭再開關。 十分感謝的專業意見,原來好多整冷氣都未必知,至少問左一個做冷氣的所謂朋友,耍我話我淘返來的唔夾我部冷氣。
圖中的是原來跟機 Panasonic的,咁可能原來的冇壞?
我趁星期六試下,但我先要預備鏍絲膠,之後封位。
多謝你
順時針, 要因自己環境要求試
再次感謝,調好再上來報告。
當你扭到一個你要黃金位,就發現恆溫更好度更穩定,但注意開停次數會增加.
又想學一下,怎麼去做一個合理的調校呢?例如開多少分鐘停? 亦或溫度上下才啟動? 標準是什麼呢?
再拜謝師父
夠凍你停完之後你想幾熱著番車頭,及車頭可最快可以著到而不是overload
打算裝2部分體
1部廳 1部房
窗台本身有4份3窗機 諗住唔要
公屋黎
srk25同35zsh 係咪ok? 窗外機打直放2部
謝謝
窒內機去水成日漏有咩計?
次次自己通完都貫2,3升水無事先收工
但轉過頭2,3星期又出事, 之後同一做法可能又last到一年
部機已經第5年, 前年開始出事
自問一個月洗一次網, 理應唔會係大塵事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞