冷氣討論 (4) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
定頻是旦
變頻Panasonic >美的>格力
1.5匹 係咪都係咁排? 格力有咩唔好?

另外想問分體2匹夠位唔洗420, 但睇中gs18冷暖是否不智?
殘體支那種 建議大家唔好理佢
唔明乜野支那種? 可以講明一D? 我有寫殘體?
我有邊忽得罪你? 願聞其詳
原來係文盲 sor

你自己睇自己篇野一次 如果搵唔到邊度有殘體 我建議你返大灣區
你都幾有趣,你教中文? 原來又或者我文化寫得唔好,就係支那人呀? 原來你咁樣分?
手機手寫乜,揀錯字,我不會每隻字去驗屍。
如果有病,建議睇醫生呀。

支那人,有人話比較自卑,大聲以為啱,甚至冇家教,有果一,二個錢以為大Q哂。
你都應該唔係。至少我不會掉轉頭話你。

如果寫到D度都要比你誤會,都冇法。
你繼續啦,完。
本身用Pan記分體式,cs-v18rwa,但近排開機一陣會突然聽到轟轟聲,之後明顯聽到部機內部有零件停止運作,但部機繼續出緊風,只係出來的風唔凍(未轟轟聲前仲係冷風),請問有機會係咩問題?維修定買過部好?
你要少臭易洗gs18, 少臭東芝18j2kv
大鋪買定係點🫠🫠btw唔該晒你
唔洗搭棚應該唔使20000🥲🥲🥲
變頻1.5匹美的部機同1匹一樣尺寸細啲。
格力最大部,Panasonic 第2
所以美的1.5匹係2級能源標籤
有位就裝大部嘅好
Ching 我分享少少經驗俾你聽
你去問細舖頭 有啲安裝費會好平 1450
但係你問多少少事 變頻分體 要加變頻線
基本安裝 佢哋唔包去水喉 又要加錢
原來安分體機 又未必包收 你家中舊機舊機

好啦都大舖頭 即係大家講嘅連鎖店 豐澤
基本安裝 3 兩千蚊 sales 唔會答到你咩問題
所以有心安裝 最好搵師傅 上門報價
都係晒你幾百蚊 聽吓佢哋五花八門嘅報價
自己再決定 搵邊間安裝
睇唔睇到室外機風扇有冇轉?
如果冇轉應該壞摩打過熱

如果風扇轉,出風唔凍就應該壞電容/壓縮機
應該死電容
樂聲宜家定頻d電容好差. 大金馬拉不如買大陸機仲好.
仲有堆傻仔係度拗定頻耐用,定頻依家啲料同以前都唔同啦
靚料會唔會用係定頻度
cut得就cut cost啦
咁即係窗口式1.5匹格力都ok? 見到部新款gwf12db好似都唔差

分體式2匹有位係咪裝ge60 or ln18會較好? 但又貴一大筆
變頻窗口1.5匹Panasonic / 格力
唔夠位先裝美的

ge60係2.5匹
室外機好大部,台灣size

我個人睇法,房唔使加大,廳就睇環境,使用習慣睇下有冇需要加大
係咪買新好過整?
超過3年就換機,唔超過就睇下維修成本
收到,thanks ching
係樂聲係表表者. 不過喉短都影響
Ge60
電容100 元樓下. 你拆到出面塊蓋便換到
個蓋係室内機定室外機果個?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞