冷氣討論 (4) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
要睇你要求及地方,有點中間位.
不過我建議係gs18 用超細風,咁又靜,回頻少,壓縮機少左高頻嘈
睇返上手業主用緊1匹大金FTW35FV1係房 我已經搵唔到部機資料
個廳用兩部日立1.5匹RAS-SE13CAK
我諗住每個位加大0.5匹應該夠用卦
平面圖,樓底坐向.你要溫度.
房估gs18
廳未知

黃色就係而家冷氣位置
最少gs18 x 3
廳用2匹都夠?
你無樓底,坐向 計開最大.
樓底太約9呎 圖上面係向西
如果我唔睇以前用乜,廰二部一樣外觀ge60x2
你早講. 9呎又唔同. 向西係咪有太陽先
我玩法係用細風 ge71x2.
唔好意思 唔知道咁多因數
窗向西會有陽光入到4分1廳
窗會貼3m遮光貼
麻煩巴打
呢個計法都係大部份新樓隨樓附送計法
未計是否頂層Ge60x2 最少,你可以ge71 +ge60 因為同機樣.
Ge60 定額出風溫度高過ge71. Ge 機可以set 一左一右送風, 成倒V. 向左,向右及左右自動搖擺. 你計佢一左一右每邊角30 度. 睇你自己要求.
如果soda 位在機下肯定客廳用ge71
唔該晒巴打 多謝你意見
我係低層 個室外機係天井 應該冇陽光到
房我計你100 尺加3m. 你再大啲可能不同.
gs係其他國家有app
香港要用第3方紅外遙控囉
要app裝Panasonic 同lg, lg新出左冷暖機
ftw35係1.5匹黎架,你裝返1.5匹就得
房唔使裝咁大
算啦 都係performance行先
我用tado玩住先
我驚驚. 有西,9尺樓底,有成幅牆對街.
https://www.researchgate.net/figure/Apparent-temperature-according-to-the-temperature-and-humidity_fig2_310837424

建議問之前睇吓呢個表要求既溫濕,例如我之前部機做24 度40 %即23. 但新機未必做到,咁變相可能要做23 甚至22 度 濕度70 先能有近似體感.
衣櫃到頂?但吹頂會否俾人投訴?
一係你一拖二分體一部,廳一部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞