冷氣討論 (4) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
如果六匹你睇吓東芝有冇.大金如果行渦漩不建議.
重工有五匹多聯非vrv
一開機無

過一陣先有

唔該
咁可能安裝問題.
你試下開fan ,唔記得有冇fan mode,冇就最高溫度跟住每一格風試. 如果冇嘅話即係製冷系統發出嘅聲音
如果非Vrv多聯. 重工五匹scm125如果三部要搭zsx,zr . 唔好搭錯. 建議你35zsx x 2 +60zsx.
https://www.mhi-mth.co.jp/en/products/residential-and-commercial-air-conditioners/catalog/
2間房+1廳
岩岩都問過樓下電器舖
它建議分開裝1拖2 同 1拖1
房 : Panasonic 1匹 變頻
房+廳 : Toshiba 2.5匹分體式變頻 (1匹+1.5匹)
https://www.carrier.com/commercial/en/hk/media/Toshiba%20Multi%20Split%20catalogue_tcm173-177971.pdf

俾個型號黎. 1+1.5 拖263/203 先同時開先叫足. 拖左18 開二部唔夠
地方大小要求計好匹數.
gk18都會臭?
無dual barrier coating. 420 先有. 咁同樣性能會揀東芝冷暖.
啱啱試咗

淨開風扇無金屬聲

咁應該係製冷問題

唔該巴打
其實仲煩,即有可能涉及安裝問題
你叫代理check, 同你可以錄音黎聽下
正常唔係 掛機上牆>接喉接電>抽真空 就搞掂?

點解會搞到室內機入面製冷

定部機本身有問題?
燒焊?喉凹?
未能判斷問題. 三米喉計頭尾喇叭咀計
抽真空程序,抽完,(保壓),開閥,甩裱.後二不可倒轉.
其實變頻窗口1匹或者3/4匹排名如何
以我所知應該有P記 格力 美的 LG呢幾間廠
制冷 恒溫美的》格力〉p
姐係P最差?
p抽濕.
你計靜要睇你地方匹數.
三隻都無vector 低頻出現不平𧗾或低頻不出奇.
窗口變頻首先不要寄望聲音,如有低頻,dd 聲,達達聲,高頻尖聲,耳鳴聲. 聲音不斷變動聲音. 這大部份是不可避免. 聲音擾人不單祇音量,還有其變化及音頻.
想問下窗口機

1.5匹 純冷 (基本抵用)

1.5 + 冷暖 (美的 ok?)

另外 其實冷氣 ,獨立抽濕呢個功能好不好?
窗口變頻咁撚痴線?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞