冷氣討論 (4) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
想問下樂信既RC-HU180Z 同樂聲既CW-HU180ZA係咪基本上都無分別?
定頻摩打3千轉
變頻最高7千幾.
你估個摩打用番定頻容積,變頻.
低轉似船咁,高轉飛機咁.
諗諗下好似定頻比較好,反正都用開
但我另一半想變頻省電
房建議分體,廰窗口
地方唔容許整到分體
房80尺 廳110尺

只會同時開其中1部,屋企人仲想問室外機2匹拖1.5+1
你自己考慮. 部機直吹到樓底八尺匹數都可以
如果廳長21呎. 窗口會唔會冇辦法從一邊吹到另一邊?
btw兩匹冷暖窗口個價貴過分體連安裝
20ft
日立就唔得
見佢開高溫先嘈
我長期18-20℃係咪無咁怕?
25同28℃個格格聲好撚恐怖
安全就係落低溫但用風速管死壓縮機轉速,但要夾得啱,同無同室內溫度夾到方程式
所以如果放近窗台分體都要考慮嘈音問題,點解窗分珍寶無樂聲咁凍但推玲寶,因為有矢量同獨立隔離室壓縮機(似分體)
個窗口變頻就無得點揀
我以為你推樂聲添
可唔可以解釋多少矢量同獨立隔離室壓縮機呢兩樣野
考慮緊房用一匹窗分 裝唔落420
隔離台係.
我係睇多方面配合地方要求.
同我唔係直接賣機,無回佣.
你睇到樂聲條片就知道點解要矢量. 未必一定無但減到最少情況出現. 轉子因有雪種壓力成倒v 壓力曲線導致轉子扭力不平均導到擺動有聲. 即轉子在270 度壓力最大,0 度最少.

東芝上代都無呢個技術, 現在室外灰字inverter 有vector 加torque control. 自己睇YouTube.
玩過日立420 無事(自己試過),因去到不太低時已經停左,日立海外最新cascade vector control
珍寶玩過(但最新r32好似無左轉左普通dc)

獨立隔離即似分體
聲音由壓縮機到隔音棉到鉄板隔板再到室外
所以珍寶變頻窗分機對住向外右手係全封閉
普通窗分就聲音由壓縮機到隔音棉無左隔板已經到室外,情況似分體折開左機殼
https://youtu.be/QOlJFQpzoy4
珍寶其中一樣唔好係個出風葉set 左吹下面都會自動升番上平防倒汗水
如果gj 會轉東芝.
要風聲靜揀電機
舊冷氣機用左10年想換
個廳大約280呎左右,用2匹會唔會所謂谷壞部機?

舊機用左3,4年到就燒左底板,後尾換過一塊新先捱到咁耐
想要性價比高,襟用,預左長開既變頻機
有無型號,牌子介紹?
及自己睇下有冇功能自己有無偏好
重工zsx 慳電,又要3d 送風,左右送風角度大
電機有開啟式風口,獨特貫流扇設計
東芝magic coil, vector torque control,上下送風再獨立角度,高密度前置filter
樂聲nanoe,抽濕.
日立frost wash,不銹鋼前置filter.
之前乜機,同夠凍?
重工,夠凍
但好快就壞左
整返之後就唔夠凍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞