冷氣討論 (4) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
你明年夏天測下先
Zs gilman
Zsh 和記行
笑撚死
頭先拆機個師傅屌惠而浦屌得勁過我
依家轉涼 分體冷氣
仲洗唔洗耐開下Fan除止有霉味
涼左 唔洗開冷氣啦
可以試佢暖氣
轉暖氣討論

其實暖氣應該開幾度好

18 20 定 22 24
每升兩度用電多幾多

想問下多唔多人會喺隔塵網再加類似3M嗰啲過濾紙/網
嚟緊新屋打算裝修

因為上手部分體式個安裝位置應該用唔返,嚟緊想照用返分體

因為想廳同房都用分體,我見有啲一開二嘅室外機可以接兩部室內機,但冇乜人討論,係咪因為多數都係伏?

我淨係要制冷,廳打算2匹,房匹半,因為本身個屋宛唔俾人裝分體,可能要裝420扮窗口機,咁都係三菱電機最好?
痴上半部份
加咗$200分開兩條喉包同用大金簡易安裝包
無包膠布少左一層表面保護
係但睇環境揀匹數,機不是萬能
想問大家用緊窗口變頻 幾耐會洗一次機 幾年前試過搵pan記洗定頻機 洗完返黎係冬天 所以冇開 到我夏天開始用時 唔夠7日就壞壓縮機先換左家下變頻 黎緊我又諗住想洗一洗機 有冇邊間公司有好介紹
蒸洗都係信興.
最後應該係重工1匹zsxh + 樂聲ru18 1匹房用唯有對自己狠少少 希望襟玩
多謝巴打同tkp指教

gj10都唔叫大機啦
其實室外機位置散熱冇問題,420都冇乜大分別,我日日係度睇功率,gs 一樣勁快就行低頻。
全香港都應該冇幾多個人會日日有得睇

今年最熱7月23號,呢部gs7 未拆棚,室外去到42度,一樣輕鬆
最後應該係重工1匹zsxh + 樂聲ru18 1匹房用唯有對自己狠少少 希望襟玩
多謝巴打同tkt巴打指教
純粹因為貴,機貴裝工貴
家用唔係有錢佬就唔好搞
Zsx+ru ok. 2 匹用ru 代替zsx 好既. 匹數就你自己決定. Ru18 扺過50zsx
好老實如果真係揀大金二匹真係揀ftxs50L, 不計一路大金電子野質素,機性能係超卓. 之後係ftxs71L
1匹窗口機係咪唔想買大陸牌子/代工既話,就得返樂聲牌可以揀?

以前好似都仲可以揀珍寶同日立,依家日製窗口機係咪絕左種?
基本上只揀樂聲(靠右吹),但如果裝最左向右吹可能要考慮珍寶(格力做除二匹400mm 原裝泰國做).
Sor, 樂聲靠左吹
抽濕係差d. 用最細風試.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞