冷氣討論 (4) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
PKA-RP50HAL
呢隻日制不過唔啱你
sorry如果窗口機有冇話邊部好?
玩法不同
Pan
睇地方大小使用,你用慣乜機,點用同覺得點.
有啲鐘意刺骨濕啲, 有啲鐘意乾爽. 用慣樂聲就用樂聲.尤其開low cool.
例如我用慣樂聲要濕度低過40,用濕度來降低體感溫度. 咁祇有樂聲機最能做到. 因為樂聲特性抽濕
例如我開低風但濕d ok 6-70. 要體感溫度穩定. 不要因同溫度但濕度變化影響穩定舒適,咁家用掛牆電機. 電機商用跟樂聲.
你要中間東芝重工泰國日立.
用慣重工都係中間偏樂聲,大金家用係樂聲之後除一匹以下及馬拉大金.
用慣珍寶或大風就菱電.
再簡單d你想偏濕同偏乾. 但偏乾機變頻回濕率高而影響體感.

如果唔知你部機乜特性, 可以影室內排coil 我睇同型號應該話到你知.
例如窗口機格力同樂聲,有人覺得格力凍過樂聲就唔好用樂聲. 正常低濕會舒適,但變頻會回濕所以計法又不一樣,多了穩定性因素.
又或者你用慣美國機波浪coil. 咁家用你買電機. 商用唔好買三菱同樂聲.
講埋珍寶分體窗分變頻及普通分體一匹匹半偏樂聲. 二匹以上跟菱電.
呢啲野一般冷氣佬講唔到你知.
至於臭唔臭唔計特異功能都係大約咁排,並非抽到濕臭,係抽得勁到少左水就唔夠水沖走. 除非可保持coil 乾爽只交換溫度. 如果只揀樂聲房細建議買有nanoe 用高濃度除臭(但唔好人係入面)
如果用樂聲就唔駛影,一定係高抽濕.
東芝定頻分體匹半以下跟樂聲,二匹以上菱電. 同珍寶相似
如果多汗出唔怕凍,樂聲.keep 住一路凍抽濕. 盡量不降頻.
無汗出菱電.
你地買乜用家選擇,我係分析. 各人喜好不一. 最緊要清楚你俾咗錢買咗啲乜
唔會買ys, 除非你租比人貪平
買ru12, 有wifi, naneo x
gs 12, 易清潔,本身防污,自己打開抹下就得
Ys 更加會買東芝
收樓後個廳under 400呎 上手用2部1.5匹
我諗住換2部2.5匹唔知夠唔夠
2.5 冷暖重工好唔好?
重工泰國不是不好,係濕度高佢回收制防止倒汗水. 不過可以拔走濕度器
我唔鐘意濕度高 可以揀邊款?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞