冷氣討論 (4) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
其實如果裝咗窗度分別不大因為都會震窗.必須裝牆身,可參考下德福
所以真係有啲頭痕

諗唔掂裝係邊
2匹變頻窗口機有邊隻好
接受到多變聲音先好買,如果唔係樂聲定頻
個廳大是但啦
都係樂聲. 計好size 先,唔夠凍唔包
請教咁多位巴打
嚟緊個廳同房會裝變頻冷暖分體式
廳連開放式廚房 200呎
間房80呎
座向唔係向西,室外機無限制

追左幾個post ,諗住房裝MSZ-GS09VF,廳裝MSZ-GE60VA-E1,想問下有無其他建議?

同埋想請教下,一匹機果度因室外機唔一定要裝420,咁除左gs09外會否有更佳嘅選擇?

多謝咁多位巴打,第時裝左定會翻嚟報告下
其實有太陽到外牆身都計,程度不同. 開放廚用三菱電機好啲,可以時常自己清潔,開放廚冷氣好多油.
最後決定聽埋tkt巴打意見裝咗srk35 特別叫師傅啲喉分開包 啱啱裝完走咗

部室內機真係好巨 同埋好靜 同之前窗口機係2個世界 仲凍到阿媽都唔認得

希望部機襟玩

唔該曬tkt巴打. 唔敢講太陽係咪照到牆身,但我理解應該就算照到都唔多時間照到

Btw 追唔同post睇tkt巴打留言學到唔少野 謝謝
廳用乜
咁似耀東, 和諧式二房有140 呎?不過我個朋友裝大金一匹唔夠(和諧大房)
俾得大金價俾中階機不如重工zsx 高階機(只限一匹同匹半)付出價錢完全係俾番自己享受
廳未裝 屋企人覺得而家廳唔太需要開冷氣 而家裝咗就擺喺度日曬雨淋幾個月 所以決定過完年先裝 本身諗住樂聲RU18/RZ18 今日個冷氣師傅話粗用推格力 尚未決定
咁濕仲格力唔怕風濕.
泰國重工玩制冷,中國重工舊設計玩抽濕.
有冇巴打比下意見,最後揀一個
PANASONIC CS-RU12YKA 1.5 匹 「變頻式」分體式空調機

MITSUBISHI三菱電機 MSY/MUY-GS12VF 1.5匹分體式冷氣機

TOSHIBA 東芝 RAS13J2KCVHK 1.5 匹變頻淨冷分體式冷氣機

東芝睇落最抵屌,但襟唔襟用?

唔要重工係因為太大部
室內定室外
歸納二派1)樂聲2)電機東芝
你要求比較凍乾 樂聲
你要恒溫又要體感溫度穩定電機東芝.
重工係室內套大
室外我大細都得
家用機歸納
1)電機泰國重工日立東芝珍寶(二匹以上)
2)樂聲大金(除一匹)中國重工
3)放濕型 (美的格力)
35zs 都大?
咁電機/東芝比較呢?
價錢都差千幾
我見電機個保養就長d
闊930 真係太大
35zs
Not 35zsx
可唔可以睇清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞