冷氣討論 (4) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
想問下係唔係即係格力 GWF07DB呢個型號
rc-s70h=GWF07CV r410a雪種,2級能源標籤

GWF07DB 新啲r32 雪種 1級能源
三米必須除珍寶變頻窗分
明白 唔該晒
香港一般所謂師傅不嬲世界第一,所以自己裝買前須知必要. 唔好以為俾左錢就得.
佢仲理直氣壯同我講冇問題屌 部機如果重新再安會唔會要入過雪種
R410a 可收種,r32 我唔敢驚爆
想問80呎睡房,打算放棄部窗口舊機,裝3/4匹暖分體,GS07VF係咪最好選擇(定其實冇乜選擇﹚?間房大概係咁,室內機諗住裝喺紅色位置:

房大窗向東,冷氣窗台隻窗嘅呎吋大概係咁:

so far問過三間街邊鋪兩間大鋪,大鋪得百老X有3/4匹賣,街邊鋪就多數說本人裝1匹機。
麻煩俾啲意見
睇下你要幾凍,如果呢個位一匹,如果裝窗口吹番床可能3/4. 因為室內機下及牆會較熱.上吸風下吹氣流原理
我少少怕熱,另一半怕凍 當然另一半優先
3/4夠,我估你最低都係開到24度。
底機應該係全房最熱,你地頭腳掉轉訓
RAS-18J2KV 呢部係最抵玩?
如果東芝那部如何?
二匹半浄冷6kw 55cm 高,二匹半冷暖6.5kw 63cm 高, 三匹 7.1kw 63cm 高. 要平𧗾低高頻22j2
係六千幾only.
六千幾好似係淨機價 ..連基本安裝好似係8千幾 好似係咁
呢個型號係咪已經係東芝最抵玩
唔該~~~
你仲想點?
東芝係價錢同品質操控非常好.
如果心儀三菱電機是否更好如果夠位裝
如果冷暖二匹,東芝較好.
如果gk18 同18j2kv 比三菱可拆風葉,抽濕東芝. 東芝有coil 減臭,gk18 無. 其他差不多.
香港三菱電機on9架,2匹冷暖冇入泰國機
要就直上2匹半ge60
Ge50 細機. 如果gk18 係冷暖加DBC 就正
Ge50有無兩匹半,其實兩老都想兩匹半
Gk24, ge60 都是二匹半,你講乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞