冷氣討論 (4) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
變頻冷暖
分體式
zsx有個問題,係好難拆
如果你搵啲垃圾師傅洗,好易拆斷啲膠扣
你diy洗就仲難
防臭,唔係咁易嘅葉師傅
東芝,有錢就二匹重工中國,再加東芝二匹18j2kv

通常超抵用東芝,連東芝都俾唔起買格力美的
你講乜
長開二匹
我講其實部機防唔到臭,唔係搽左野就唔會臭
少臭. 佢唔係叫DBC, Toshiba 叫aqua resin. J2 機有. N3 無. 最少日立frost wash, 但我唔敢你知日立機.
正式來講易臭vs 少臭.
應該係zs 先岩
中階機黎
Zs 腩巴用緊
Sor,無留意,用淨冷,唔要冷暖有冇其他型號
你諗清楚你嘅要求同埋你個平面圖尺寸
我廳用,四四方方咁
暖係因為完全用唔著
ru9 好神奇,auto fan / 2格風或以上,唔識降頻,會鎖左300w 功率以上

ru18 冇呢個問題
室外27度,ru9都係唔識降頻,室外30度,ru18都識降。
但Panasonic 好搞笑,auto fan, 如果太凍cut室外機,室內機都會冇風
2部機都唔可以叫靜,開1格都有聲,上下swing又會有啲聲,2格或以上風聲大,同三菱電機音量方面完全冇得比,但ru 系列有內置wifi, app,同 nanoe x 我試過係有啲作用
自己取捨
屋企有養貓 本身已經有強勁空氣清新機 唔望部冷氣有呢個功能 佢自己吹啲風出嚟唔臭就okay
東芝,重工,電機
其實我畫個比例有啲失真 個廳實際係300呎唔夠
Thanks
臭唔臭要睇濕度,氣味,對流
Msy-gf24.
GF GK同GS有咩分別 見gs新啲 價錢唔爭得遠 如果買埋一齊gs09同gs18點睇
個廳300呎唔夠,當你有超過250呎都算大啦
但呢個數字包唔包廚房?廚房係咪開放式?有無西斜?
粗體問題答案決定你要2.5匹定3匹
廚房唔使冷氣 非開放式 無西斜 坐向東北 本身用緊2匹窗口機 原來仲要加大啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞