冷氣討論 (4) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
要睇環境.
唔識計地方大小用幾匹. 建議用美式設計機會少機會唔凍.
有情況係要用二匹.
珍寶一匹匹半及二匹408 係日式設計.
唉 屋企廳唔知用2匹定2.5 選擇好似唔太多
心系都係菱電
想請教一下,來緊會轉用MW-07CRF8B,因為之前用緊部pan記3/4超過10年,都壞壞地同埋成日有雜音,睇過你地既意見下揀左美的,想問下師傅來裝機時有咩要注意? 搵極都搵唔返肚腩巴既注意事項個篇
變頻房用分體,窗口高低頻加低頻有機會出現轉子不平衡有雜聲仲煩
https://youtu.be/WMRmfNcuygE

祇可以話最好控制到新東芝分體有矢量加扭力. 日立有矢量,珍寶好似都有矢量.
珍寶叫I-Pam
Sorry 叫 v-pam(I Pam 十vector)
即係房用變頻,用分體比較好?有無理解錯
不過已經買左美的MW-07CRF8B,用開舊左部590mm長,要換架300$,因為都唔係好識,就睇吓師傅嚟裝嘅時候有冇乜嘢要注意或者睇住佢整,因為都見過啦,好多人話師傅如果手勢唔好手尾會好長 唔該哂巴打
屋企廳冷氣機個位太近熱水爐排氣喉
驚R32 會爆
想問下有邊部非R32 1.5匹既淨冷窗口機係好?
budget 3500
Oem 機r410a
請問窗口機黎講定頻靜啲定變頻靜啲?邊隻品牌會比較靜?
通常樂聲
定頻or變頻靜啲?
變頻有飛機聲
咁房應該用定頻好啲喎,60呎用3/4匹夠啦?定頻除左p記靜啲,有無其他選擇?
我個廳110呎左右,用變頻1.5匹都可以?又係除左p記,邊款性價比高?唔該
樂信(要同樂聲同款)
通常冷氣機有無推介係邊度買?
老字號電器行仔或冷氣工程.
唔係好識,有無介紹
邊區
無乜所謂,邊度都去得
你買乜牌子,每間都可能有傾斜.
3/4匹變頻格力,1.5匹定頻機未諗牌子
窗口機呢啲貨到先俾個啲都ok. 如果連鎖cmk 個啲. 亞細亞.
https://www.alpha-general.com/tc/customer_services/wheretobuy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞