冷氣討論 (4) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
格力 GWF12DB 同GWF12CV 有咩分別?
邊部好D?
室外
R32 同r410a 分別
1級同2級
新雪種 舊雪種
幾年機先,使唔使搭棚,
你呢個狀況多數係電容,或者風扇摩打壞,如果唔使搭棚整到唔會好貴
應該要搭棚
3-4年機
好多謝你咁認真覆我呢個伸手黨~~
事關我屋企係廳是無冷氣 (家母話冷氣費好貴)一直都無裝到
得房有窗口式冷氣 所以真係唔識 去過樓下打過價
原來安裝費係差唔多一部機既錢(好似係話計每尺喉)
我見連鎖店可以免費睇位加埋基本安裝好似好抵(唔知有無其他收費)

依家你建議我搵個師傅打下個價先??
再問一問通常安裝費大約個數係幾多左右先叫做合理 (個廳好細
真係好多謝你!!
Ching 其實我家中 一直都用窗口機 分體機 對我來講好陌生
喺呢 post 入面 你可以問吓肚腩巴 丶 Tkt 巴打 佢哋先係專家
只係依段時間 有政府消費券 多咗七$8000 蚊 屎忽痕想換分體機
你想有人幫到你 首先你要講 你個客廳 幾大面積 係咪西斜 住高層定中層
平時多唔多人喺屋企 客廳延伸去房間路 廚房 面積佔用左幾多
另外 我哋大家都係外行人 搵師上門 睇位我覺得最公道
就算你影相俾佢睇 尺寸都有分別 你要知道 我哋未必知道
師傅安裝 銅喉 變頻電線 電線包膠 點樣左穿右插
一般 師傅上門睇位 居住附近嘅細舖頭 $100~150
有啲貴少少 200 最起碼 師傅上門時 你可以表達點樣安裝法
對比於香港 地方細 尤其重要
總之唔好怕羞 人哋話基本安裝
你大膽啲問 包唔包搞去水喉 銅喉包幾多呎 包唔包變頻電線
幫唔幫我抽真空 包唔包送貨 舊機咩情況點搞 總之逐樣問
多啲喺度留言 呢度好多有心 嘅巴打會覆你
總之格多啲,做到要求幾錢. 唔得搵第二個. 得佢裝,佢介紹你用乜機都唔好信.
想問公屋三百幾呎想買部分體2.5匹變頻
有無好推介,好似最多人推係三菱重工電機
驚搞錯,GS18 係咪 MSY-GS18VF (淨冷) ?

窗口3/4匹變頻冷暖係咪都係買P記的 CW-HZ70ZA ?

電機ge71
唔介意變頻聲音可以,介意始終用分體
淨冷gf24
我周圍去問下先 (跟你問野既方法)
望下師傅上門果陣會想點樣搞
真係多謝你咁認真覆me!!

有咩會上黎更新搞成點!!
各位師兄想問下呢部可以?
Mitsubishi Electric 三菱電機 2匹變頻淨冷分體式冷氣機 MSY-GS18VF

呢部係咪已經最實際性價比高~ (如果係放係廳)
聽日打算去問下連安裝費幾多
定係有更加平既選擇
你係成間屋三百幾呎定係個廳已經有三百幾呎?
如果係前者就唔使要咁大匹數
同埋三菱重工同三菱電機係兩個牌子嚟
呢部係可以
但你個位係咪非裝 420 分體不可?
唔係啊 仲有其他選擇???
我睇youtube都有好多人推薦佢
正常2條銅喉係咪要分2條豬腸包住如果淨係用一條豬腸包會唔會有影響
香港師傅技術,知識,見解不嬲領先全球
你要分開包要加錢
承惠3米+1000蚊
咁實際會有咩影響
咁你2條管唔同溫度,痴埋1齊咪會有能量交換,根據能量守恆定律,製冷效能一定係下降,下降幾多就要去實驗室度下。管越長咪下降越多。
不過我地香港嘅大師傅係超越物理學家,佢哋話冇影響嘅
你咁撚麻煩,加錢咪幫你做,有啲加錢都唔做添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞