冷氣討論 (4) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
主人房裝窗口機變頻一匹,想問下變頻冷暖係咪真係咁易壞?如果淨冷Panasonic CW-HU90ZA或者樂信 RC-HU90Z係唔係首選?
其實明唔明冷暖同淨冷大家都係inverter 分別?
珍寶大機二匹以上
大金
巴打& Tkt 巴打你好!!

剛剛師父上黎睇完位
而家諗住換型號/機
本身想要東芝部機,好似平靚正咁
但係冷氣師父提左句話唔好揀冷暖機
佢話冷暖機另外有條喉裝去水,我地果度未必裝到

想問下 Toshiba 東芝RAS-22J2KCV 依部淨冷機,分別會大嗎?

唔該咁多位
睇幾銀,因為22j2 室外大過j2kcv 同22j2 係6.5kw. 22j2kcv 係 6kw. 大家7千幾,多0.5kw 既24j2 要10k. 你屋外個位係點,同你最多可以唔開暖氣
想問下,如果要搭棚開生口裝分體冷氣,一部一匹半係廳,一部兩匹一拖2 去主人房同書房

報價搭棚收我3000 一個棚,總共6000
安裝費報價11000左右,廳包喉30呎,2間房包喉25呎,咁樣其實貴唔貴?定其實都係正常價?
講明先,msd-ld23 係抽濕先行偏細風機. 與東芝感覺未必相似.
點知,你搵多幾間報
低層對住街 成日有人行過 所以唔可以滴水太嚴重
師父無報價,但我偏向揀返淨冷機,我地都驚冷暖機多樣野壞

而家我地考慮既位都係:慳電,淨冷,室外機size夠裝,410雪種,保養有至少幾年
大金上網睇人地好多評論電路板會易壞,
我地對依樣野比較反感,因為舊果部三菱用左3-4年左右就燒左板
因為食電依個原因,我地唔係經常開,
當時原廠報價好撚貴所以搵街外師父整,
個師父整完再戰左幾年,但係無咁凍,同埋成日開開下reboot
雖然都知道壞唔壞係撞手神

三菱好似保養,各性能都幾平均,唯一缺點係我地只有2匹機選擇
我地暫時揀左MSY-GK18V

東芝見到巴打你評論幾好,但我對依個品牌無咩印象
就覺得RAS-24J2KCV 好似幾好,又新機款,制冷又夠強,又岩裝,價錢都算公道,缺點係保養好似得一年?同埋耗電有d高

唔知道巴打有無其他機型可以推介?
家父要求夠大風夠涼爽(商場果種)
抽濕應該並非首選
不知地方大小,似東芝啱你
未有詳細資料下,一係22j2kcv, 一係24j2kcv. 一係大金ftkc r32. 俾我22j2 室外去水喉貼牆或唔開暖氣如果22 7k, 24 10k
咁奇怪又會上四冷暖,尾淨冷?
加埋東芝及樂聲旗艦
Fthm50 已被樂聲旗艦取代
唔會ln 除非錢多亦要加匹
完全唔知你想點, 又兩匹又兩匹半又淨冷又冷暖有大機有細機
大家睇淸楚一般資料先再俾model sort. 當然你提供匹數當你適應範圍正確.
完全唔知你想點.你諗清楚先問.
同乜嘢ftxa
你放得大金即唔怕臭
咁就Ftxs
又見你錢多ftxm
屌你, 你唔鐘意咪唔好答, 又要串染染又要亂鳩咁答

FTXA我係大金個網抄架, FTXS唔夠高所以我上面冇問

重申, 冇人強迫要你答, 答撚埋d垃圾就死開啦
諗清諗楚,了解左先問. 一係你講曬你要求資料我話你知. 講完原來又怕臭,又話點送風,又話要恆濕. 分分鐘覆十次未講完
無人知你要求.
咁叻呀自己揀使乜問人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞