冷氣討論 (4) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
有機會嘅話我度個分貝俾你睇
度唔到
淘寶果件恆溫制扭曬入去都冇分別,依然不停制冷。
嬲嬲地,換返原本P仔上去,吹脹,冇事正常返。
怎樣都好,多謝師父,學到不少
唔知有冇old news
我五月買咗panasonic嘅變頻窗口式1.5匹,之前曾經有喺一個post留言話好多滴水聲同好嘈
咁上個星期再叫師傅嚟整,本身只係諗住整噪音方面,咁最後變咗整水聲
原來佢話係呢隻最新嘅型號設計有問題,係佢信興公司最近呢幾個月太多人投訴先發現到,需要約兩個師傅抬落嚟開多一個窿,但係佢就話香港係唔會做一個型號回收,只會做在地維修
1.5或以上p記新款都會可能有呢個問題,勸世暫時唔好買p記新型號
我已經想自己send email去日本總公司投訴晏啲得閒想upload噪音方面嘅片請各位睇下係咪正常,好似啲引擎聲
但係明明有啲成日都冇,有時一開機就有足全日
唔係嘛咁仲有咩窗口變頻兩匹好選擇
唔會開多個孔,底盤會生鏽
但佢信興師傅約咗星期三嚟整,佢係講到明話會開多個窿
但係我唔知喺邊個位 咁係咪其實即係唔得架
想問依家買冷氣仲會唔會去大鋪買定都係price網for sure?
2匹變頻分體 連安裝幾多錢🥲🥲跪求
二千幾頭無架明喉10 呎
由2000蚊去到20000蚊不等
三菱個cn105係咪可以裝左就有wifi控制功能?
可以邊度買同搵師傅裝? 買機果時買埋?
澳洲有賣
咁罕有

我只可以話日本仔on99
啲室內機有個port, 但冇賣舊野
台灣都冇賣,台灣大金低階機依家都可以配wifi adaptor, 三菱電機仲on99咁
啱啱壞咗冷氣 睇咗2部 都係3/4匹
唔係好知點揀
大金嘅FTKA20BV1H
同埋
三菱電機嘅MSY-GS07VF
https://youtu.be/F54hShrb19Q&t=6m20s
ftka?冇睇黃師傅?
原來呢條片片尾都係講大金ftka
佢重裝咗5、6次
睇嚟係唔係可以直接揀另一部
420機最靚係菱電gs
Panasonic smaller叫唔叫好 黎緊會安裝
Panasonic 分體機恆溫一舊屎,反應又慢
點睇LG淨冷1.5匹分體
2匹變頻冷暖見大家都係推介GS18VF

我本身睇緊重工SRK53MHIP1,見佢有3年保養,想問下依部有咩隱憂?
係420 中比較推介gs18, 唔好搞錯
53mhip1 係中國製,用料差,體質差, 室內機尺寸細,風細,裝係散熱比較差嘅地方gg, 其實睇機價都大約反映左啲用料
除左大金420外
3/4 匹窗口邊部好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞