冷氣討論 (4) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
r32機唔敢用,冷氣近街
如果唔開暖氣點解仲裝冷暖機
因為6.5kw 7k vs 6kw 7k 同24j2 7kw 10k.
你唔太睇價淨冷一上24 俾多3k.

當然亦取決地方大小要用匹數
我覺得問人之前自己都做下資料研究
巴打係根據你問題比意見你參考
但你一開始立論已經錯
因為機種,機型 匹數都唔同
既然唔知道你要求,又點比到意見你

Btw,依排上網搵左好多資料,大金好似近年麻麻地,因為成日賣廣告所以多人識,但電路板真係多人講易壞
咁你過多幾年準備吹風扇都得啦
而家都唔係好睇價了
因為本身買左電機ge60,剩機都12k
而家個情況係無得退,但可以安排轉機,差額都唔知實際點處理

24j2果部淨冷見佢制冷幾大(24000btu)
22j2都係得20000

貴果2千其實都ok
不過耗電量多左140,唔係好知實際電費會貴幾多
因為預左長開
唔係好明意思?
因為主流機將會轉晒r32?
由佢,佢揀嘅機完全冇方向. 佢連自己嘅需要都唔知係乜. 都唔知點樣幫佢.
早啲講,咁24j2kcv. 已解決
唔怕易臭可能加少少ftkc60. 你都俾咗12K無謂蝕,東芝應該10k. 差二千
立論有咩錯, 我有自己睇過, 所以先揀幾部出黎問下意見
冷暖, 2匹/2.5匹, 室外機唔高過720mm, 咁都唔夠清楚?
如果我樣樣details都已經揀好晒就唔問買左啦
當你唔識大細機分別,只睇功能.
乜叫ftka50 係淨冷,你自己打
Ftxm 玩恆濕,咁如果你需要其他都已經唔駛.其他無恆濕. 唔通有乜功能你都唔識睇.
點解又二匹二匹半,即地方大小未能作準.
咁安全計咁全部二匹半計
答案ftxm60. 因為表中得一隻有濕度感應
FTKA咪話改返FTXA
如果功能我全部揀好, 我就唔使問啦 有少少功能唔同有咩問題
我唔明有普通冷暖, 有濕度控制, 有420, 有咩咁複雜同唔合理
照你講法, 除左比較牌子, 基本上都唔使問啦
我唔計你打錯字.濕度感應恆濕大金係有講出嚟有講同無有乜分別. 當你祇睇大金唔同其他牌子比. 咁好明顯你需唔需要恆濕. 但係你全部打晒出嚟. 咁我想問吓咁究竟你要求係乜
咁你揀得Ftxm, 當你已經睇過功能說明. 咁即係話呢個功能你係需要,咁呢個功能得佢有係你呢個表入面. 已有未知道地方大細你只係講匹數. 咁有大買大囉. 你可以問呢個濕度感應係點樣運作有冇用. 你有疑問可以提出. 你唔係成個海咁大點答你
ftkc60用r32.應該唔得了
明白。小心點好事.咁個差額你睇吓買其他嘢,或者退唔退到
唔該晒巴打一直提供嘅意見
不如我簡單作個比喻,你要啲女出嚟高矮肥瘦乜差都有,但你冇講你嘅要求. 咁我點知你要咩女.
你話我唔要條女易臭嘅,條女唔好忽冷忽熱. 你話你張床得兩呎但有啲女嘅闊三尺. 咁闊三尺嗰啲咪唔要囉
如果有爬下文,有諗清楚想要乜,就唔會問得出呢啲問題
問多樣嘢

見d冷氣話插插蘇
我記得屋企部舊冷氣唔係插電座,
係直接拉線去電箱攞電/另外整個電制之類

依d拉線,電工係咪冷氣安裝師傅會包埋?
還是要搵另外嘅師父?
Ask him and pay extra
神預知
想問問2.5匹,淨冷,唔想臭,夏天日頭長開,各位有咩機介紹?

客廳約200呎向西北,裝2匹係咪會唔夠凍?

本身想裝冷暖,但問過屋苑樓下電器鋪話因為無戶外機下去水位所以裝唔到。但有師傅講過可以整個盤裝水,等蒸發。其實係咪可行?我怕個水盤養蚊😂

謝謝大家。
匹半窗口變頻有冇咩推薦?都係Pan?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞