冷氣討論 (4) 爆1001唔該開新post

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
係重工定電機
其實完全唔同
菱電gk18

電機coil
巴打你好

大撚獲,我幾日前落左單買三菱2.5匹 ge60
諗住而家冷氣機無以前咁大部(因為舊果部好大部)
岩岩心血來潮睇返個size:室外機 880 x 840 x 330
大部過我舊機好多
大家都係2.5匹,剛剛度過大概都係600x800x250 咁上下

重點,而家個位置唔夠裝部新機
請問有無替補型號
Daikin r32 fthm60
以前乜機咁細?
都可以考慮東芝 RAS-22J2KV
Mitsubishi Electric MSD-LD23VD-H1

上網就搵唔返個型號同SIZE
但自己度就大概咁上下

三菱係咪無其他選擇?
Msd-ld23vd 655x850x330
Toshiba
Ras-22j2kv
就係高果度出晒事
窗果個位置 塞唔到部機咁高
要再拆窗,工程仲撚大

唉而家頭都大晒
佢係I auto x 裏先調濕,即係用風同頻同時去調. 但未知logic 是否大風先去細風再調而主力用頻去調. 咁樣會靜(係我想),但未必係咁.
日立台灣測試係設定強風,即估濕度高過60 照即溫到亦照行高頻.
不過有濕度控制起碼好過二隻低頻放濕機先. 而難打菱電東芝
肚腩巴
Tkt巴
你哋有冇啲推薦、分析、心得、常見問題之類可以擺喺 post 頭,等其他人唔使成日問?
我唔識擺
台灣日立係一開機嗰陣大風高頻先控到濕,開一排又係放濕

唔係再熱除濕冇得違反物理定律
其實可以做好多. 做二個mode, 一個叫comfort /同comfort eco. Comfort 可獨立選擇風速,comfort eco 似I auto x.
又或者用ev 收細. 令頭coil 抽濕,尾coil 常溫.
又可以改I auto x , 大風到溫細風調濕盡量調頻,因為轉風會有風噪.
用comfort mode 行計體感溫度,啲人就唔會話攞住個溫度計話溫度不準.
香港日立應該玩日版白熊君. 況且其他無人買.
我意思係你哋可以一次過寫晒喺度
等下一個 post 嘅人可以就咁 copy and paste
你哋冷氣自己洗定搵人洗?
識當然自己洗. 揾人洗落藥水冼壞咗臭就玩完,洗到無左塗層及銀啞色已經死

我自己洗

其實用1年就會污糟,為左家人健康,係男人就自己黎
分體差唔多半年真係要洗一次尤其望下個豬籠扇.
其實3M嗰啲濾網有冇用
會唔會話傷部機?Thanks
你開大風你可以用
諗住Auto風算 出風好似冇乜分別 純粹唔想啲塵咁快積住喺凍Coil到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞