美劇集中討論區(67)HOTD vs LOTR |Patient |Handmaid S5| Atlanta Final

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
HBO 搞咩,house of dragon 同handmaid tale 都勁婆媽,悶到
開緊Only Murders in the Building
唔怪得你地咁想知個地圖
究竟有幾大

入面係zelda open world
點行都得
S2 Only Murders都幾麻麻
仲有秘道都咁大
Handmaid 睇左2集,都已經勁慢,之後仲衰?
好衰
屌 咁可以唔睇住 或者x1.5
我覺得反而S2好過S1
垃圾到痴線喎, 節奏錯撚哂, 邏輯都錯撚哂
以下幾點

1) Mabel吉完人知係警長, 覺得佢殺咗人, 係會咁直接搵佢, 之後一路打拳一路吹水話你殺咗人?警長又會由佢繼續大庭廣眾9up?

2)節奏錯, 講到明去遊樂場係好緊張, 你爆完人格, 差埋電, 下一幕係同theo打機

3)節奏錯, 講到明要救阿女, 城市停電, 從來無認真救過, 一幕阿女緊張秘道走, 下一幕matrin short講自己knee唔惦, steve martin問佢邊度整knee, 一路搞gag, 之後中間又加插貓男gay野, 再之後上到去知道個女被追緊, 係入面繼續搞gag, 節奏已經錯到on9, 三個入面最正常又衝動的mabel, 起碼都會提下大家個女被人追殺緊, 唔撚理佢地去追掛?

睇咁多年劇, 最垃圾之一的劇本
特別臨尾凶手係9砌出來, 先唔理cinda幾時入局, 凶手最後自爆咩個細路女見到, 屌你lazy writing的最極致
有冇人會睇劇版Interview with the Vampire
佢rt 分好高下 但imdb 分 仲低過電版
GUILLERMO DEL TORO’S CABINET OF CURIOSITIES | Official Trailer | Netflix
https://www.youtube.com/watch?v=E3E1URhCR60

會睇應該聽日睇勁多好評一定開黎睇
不嬲冇睇imdb分
慣左睇meta score準啲
我好怕rt 個分係比左膠入侵完先咁高分
而且電影人設完美到咁好難唔會比較
https://www.metacritic.com/tv/interview-with-the-vampire/season-1/critic-reviews
好多大網critic都比高分我諗信得過
電影版雖然casting真係正好多
但我見啲人讚劇版反而仲忠於原著同劇情仲有潛力
同埋超級gayhehe過電影版好多
忠於原著
時代/人種/職業/身份/年紀都fail 喎

我就係聽到話佢非常hehe所以想睇渣
畢竟賣腐係大巿場黎
咁又唔知喎 冇睇原著
淨係見人comment話改得好可能精神上capture到原著個魅力
見佢地話睇開書睇呢套都好滿意
其實電影最唔忠於原著係得湯佬太矮 同埋唔夠基
(小道消息據說話當年係有kiss scene的,但湯佬唔想咀畢佬)

19世紀背景 Brad pitt/ grey worm 個角色本身係奴隸主黎
佢換左做黑人做 成個設定毀左,要移後一個世紀
同埋劇個Claudia 太大個啦,完全可以結婚生仔
當然可能因為劇要長拍 所以特登揾件唔會走樣既黎拍

但so far 其實我睇comment 反而屌得最大聲既係黑人
呢套劇係胡鬧笑下輕鬆睇會開心啲campy野
如果認真諗查案野就輸了
我都覺得s2好睇過s1
淨係睇過戲唔熟原著
電影版hehe算含蓄 但我又覺得幾鐘意幾好睇
全程都心心眼睇
覺得當年戲tom cruise lestat仲正過brad pitt
痴線靚仔到 個角色又搶鏡

原來係咁都feel到湯佬係大牌啲
咁又係成件事又正確哂
本身換左黑人 連claudia都黑黑地 其實都冇諗住睇
但見咁高分又忍唔住想睇下可能有驚喜
handmaid唔係hbo
不過handmaid係呢個style已經一段時間慣左

呢排一律建議睇埋bad sisters
佢唔係大牌 佢係嫌畢佬太臭唔肯咀
不過lestat 係真心正既
當年幾個白人做都仲要加好多重粉去特顯蒼白,幾個演員要倒吊半個鐘等血管上面易啲化裝,今日就揾個黑人去做
電影版到今時今日都仲係lgbt 電影史上最高票房top 5黎

我就係見有評論話套劇最大唔同係你feel 到lestat 真係愛louie ,而電影版有種lestat 當louie 係寵物/所有物既感覺
不停recast班細路真係好有rehearsal feel
次次諗起都笑
講hotd
放幾假都未睇呢兩日要睇
開左netflix dahmer就黎睇哂唔錯
不過劇情拖咗啲 唔洗要10集咁長
ryan murphy又係拍真人真事先有質素啲定律

等緊pikmin4 出年先有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞