用開Miles Leung輸入法又升咗android13嘅巴打轉咗用咩?

1001 回覆
59 Like 15 Dislike
其實swiftkey都可以放埋number出黎加打埋英文
只係我平時冇開數字
不過翻譯佢又真係做唔到
anyway 希望ching搵到啱用嘅keyboard喇
大你, 一年課$100都濟
有咩?中英要轉架wor
我上面張圖咪用中文keyboard打左個英文出黎
定係miles可以成句英文一炮過咁打
sor冇用過真係唔知
不如睇下搵唔搵到十個人課一千
有無developer開個眾籌, 夠價開工
或者最少 有冇啲嘢可以幫手減少工作量

例如
傾清楚晒啲要求 (一人一句咁真係搞唔掂)
有冇啲可以自由用嘅香港人常用縮寫database
例如 TST→尖沙嘴
(另一個諗法可以係由user打嘅內容去學, 但係我諗好多香港人對於私隱有concern)
點解中文keyboard 打到。?
中英轉換下下要入設定搞咁白痴?
我用家黎咋喎我點知點解打到
佢predict 到咪打到
我邊度講中轉英要入設定
我話我冇開數字出黎咋喎
不如 叫 Kaiboard抄埋去Android啦
被迫用緊垃圾gboard
完全冇得比
如果知13用唔到一定唔update
出唔到wo ching
打字習慣掛
冇改圖
swiftkey唔係隻隻英文字都可以直接用中文keyboard打出嚟。只係啲大路嘅字先可以,就例如number同haha。但miles嘅係可以直接打英文,有時仲會有埋預計嘅英文串法同相關嘅中文翻譯。

好似我"hai" 佢會出 "毛,髮,頭髮" 再碌到尾會有 "hairdresser, hairless, hairstyle"

有時唔記得隻中文字嘅速成碼,可以打英文。例如想打"刺激", 我可以打"exci", 佢就已經有"刺激"可以揀,應該冇其他keyboard可以做到。

仲有,打: 會有emoji同日式顏文字可以揀。(っ´ω`c) <('-'<)
十個人課金裡面,可以預埋我。
titra我會出titration/滴定
chem佢會出化學
physio會出物理治療,生理學
mk會有旺角
cwb直出銅鑼灣
有d字唔識打,例上繩 我會打rope
有d港式用語都出到,例如,九唔搭八,打九唔自動出搭八
新黎新豬肉
屌到上天花板
屌到拍拍聲
屌到屎忽開花
屌你老母臭花閪
仆你個街亞視黎既喂
仆街新移民
山水有相逢
好撚萬用
幫推
Gboard無常用字係頭,打字谷住要雙手,因為揀字無滑動要去到極右先㩒到制拉d字出黎

Swiftkey就成日消失左d中文字,要重打先出返黎,同埋詞語會塞哂係前面揀字

退而求其次唔要中英mix,呢2個鍵盤都存在好大問題
冇milesleung輸入法真係唔識用電話打字咁滯
佢D關聯字係好撚癲好撚香港又好撚萬用
你哋冇常用字㗎咩?
我用gboard嗰陣發覺啲位成日轉 搞到我有時揀錯字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞