用開Miles Leung輸入法又升咗android13嘅巴打轉咗用咩?

1001 回覆
59 Like 15 Dislike
1. 你用速成?「試」係第三版第二個字喎。
缺字應該唔會,亂左有排搵就一定既

2. keyboard size 應該同 gboard 嗰 d 差唔多。
不過佢好似有 bug, detect 按鍵係差 d,唔知佢幾時 fix 到

3. emoji 係有問題,有 d 直情 display 唔到。排位問題,如果有人有時間可以執個次序俾我就好了.
巴打進度如何?
諗緊點可以排中文筆畫出單字, 打速成 "of", 而家出字係跟筆畫
排筆畫有問題咩?
定係想跟字頻?
搵唔到所有中文字嘅Unicode, 排唔到
巴打想搵乜嘢格式
唔太明
排筆畫係用Unicode, 上網有逐個字convert,但係我搵唔到1個file有晒全部中文字嘅Unicode
咁會唔會好膠

#!/usr/bin/env python # -*- coding: utf-8 -*- """Get unicode for characters""" queries = '這是一個例子' for q in queries: print(q, hex(ord(q)))

Output:
這 0x9019 是 0x662f 一 0x4e00 個 0x500b 例 0x4f8b 子 0x5b50
乜quote code換行會無咗架
終於搵到一個file有晒Unicode, 可以繼續搞
原來可以save 你打過的字會出現係頭
係,所以理論上會越用越順。
不過揀字揀到傻
好的開始
印象中
如果你用順咗
可以將user config抄畀其他機用
諗諗下覺得有啲奇怪
認真睇一睇發現
倉頡同速成用緊兩set完全唔同嘅字碼表

想問下巴打有冇特別考慮點解要拆兩set
如果只係作為中途方案嘅quick edit抄多份出黎改碼係明白嘅
唔洗睇點寫algebra derive字碼係方便嘅
反正呢度好多人都希望由頭整個新 最後未必長用
但係睇落速成入面嘅收錄字同倉頡唔同就有少少奇怪
似乎速成字表唔係倉頡碼表嘅改碼版

速成字碼表個字頻column似乎係只個dummy value
望落全部都係 1 (無認真逐行check但係抽查咗幾個常用字)
如果佢真係一個dummy value會唔會考慮留空佢
等schema deploy嗰時直接攞essay.txt預設字頻做candidates sort 而唔係全部等值

暫時唔係要求改 只係想明白設計logic
希望睇到你設計idea之後聽日得閒改到速成都勉強用到
當然如果你有新嘅push上去都可以

謝巴打
me too
我其實用返倉頡嗰個黎轉。
要獨立俾速成,係因為多字輸入嗰 part 條 rules

有冇人可以教下我用GitHub
明白了
可能呢個真係要keep

你排序點set?
不過揀字揀到傻
好的開始

有冇人可以教下我用GitHub

你排序點set?
唔肯定係咪咁做
有錯請指正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞