用開Miles Leung輸入法又升咗android13嘅巴打轉咗用咩?

1001 回覆
59 Like 15 Dislike
學習聯想字
中英互譯
中英同時打字
香港潮語
深入自訂鍵盤

全部都係gboard做唔倒
仲有簡寫譯中

e.g wts 會出黃大仙
呢個真係要巴打們出力夾份做個表
個表之後點樣整輸入法都應該會有啲用

技術難度唔高
開個excel/Google sheet就咁用兩個個column寫低就得

例子:
銅鑼灣, cwb
馬鞍山, mos
尖沙咀, tst
天水圍, tsw
黃大仙, wts
所以miles leung 輸入法真係好貼心
miles leung求你出山啦
想幫趁你買你輸入法
推,求出山
巴打個輸入法 幾時可以有埋速成?
速成個字庫排序好重要,而家係整個打到字既速成,但揀字嗰下會用到你發脾氣。
有冇demo
係咪指詞唔跟出現頻率?定係生成咗好多奇怪詞?

唔知點解我最近裝極都炒
明明之前玩過
fail 既話可試試刪除 /rime/build ,再「部署」 。同唔好用 3.2.10 ,好多 bugs 。建議都係用 3.2.8。

增加左 速成 ("hk_mixed_quick")
https://github.com/goofyz/hk-mix-input
enenenenen速成測試失敗
用 trime 失敗?
一陣試完全重新裝
下載此 repo 中的所有檔安,Copy 到 內置儲存空間/rime 入面。

即係邊度可唔可以指點下
部署 速成 有時會 crash,
crash 的話,等幾分鐘後再試下。有時 crash 左佢背後都仲做緊野。
感謝師兄,雖字位排法錯,但可以混合打
thanks
用開三語慢咗,成日得兩種轉到,第三種要轉咗兩三次打錯字先定落黎睇住轉
再次測試重裝就成功,目前留意到最顯眼幾個問題,唔計你講過嘅
1缺字 例如‘試’字
2尺寸 每個keyboard嘅size太細,選字都係太細粒
3 emoji個位置好怪

overall 已見雛形,希望ching 加油
加油
原則上因為#657有巴打話搞緊
我暫時唔會推trime方案

但係喺唔試唔裝都簡單答一下
1. 以輸入法黎講 缺字呢個問題相當嚴重
有無啲舊嘅prism (pre-compiled binary dictionary file)未清
或者成個build砍掉試一試
我查碼表應該係有呢個字,編碼係“yripm”
猜想:
會唔會詞組入面有高頻率字“rip”(entry weight 991439) + 初始值(easy_en initial_quality -1)太高
而“試”字喺八股文入面得7462嘅entry weight所以迫到佢好後
如果巴打得閒試下揭多幾頁望下有冇
可能派個足夠高嘅initial_quality俾hk_mixed_cangjie5 translator會好啲
就咁望rime lib入面嘅candidate quality係幾樣嘢直接加埋而無再做相對頻率調整
兩個唔同scale嘅中英文詞頻比較可能會出事
唔肯定呢個係咪真正原因

2.一般黎講keyboard layout喺trime算係user config一部分
某程度上呢個係個人品味同埋習慣問題
例如 如果我用嘅話我應該會整走打字嘅時候候選詞嘅串法提示
同埋改space同backspace做repeatable key (會同long click有conflict)
然後縮細打英文嘅Space
理論上你唔鍾意QWERTY都可以set做ABCDEF 後面搵字流程都係一樣嘅

你可以試下改trime.yaml或者trime.custom.yaml
(我估而家未打好包都識裝嘅人都有少少能力落手改掛)

keyboard細呢個講法會有少少歧義
所以我其實唔係好知你想改乜嘢
如果你講key高度係好易改
喺preset_keyboards/hk_mixed_cangjie5/height嗰度
闊度就難搞啲 你部電話大細限咗最闊有幾多
每隻key想大啲就要開多幾行

如果細係指candidate就喺trime.yaml嘅style
candidate細嘅話係candidate_text_size
candidate間距係candidate_spacing
改字體大細呢啲嘢可能要慢慢試到啱

雖然建議喺custom度override
但係作為quick fix就算啦

Reference: https://github.com/osfans/trime/wiki/trime.yaml%E8%A9%B3%E8%A7%A3

3. “好怪”係一個頗為含糊嘅描述
你會唔會寫到或者得畫到出黎你想要點嘅樣

P.S. 已經新一個月 (#658)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞