用開Miles Leung輸入法又升咗android13嘅巴打轉咗用咩?

1001 回覆
59 Like 15 Dislike
要等幾耐先有人整到個輸入法出黎
係咪都重新寫過啦,個UI咁殘
其實有一排swiftkey 打倉頡/速成嗰陣,有second layout,長按「手」出q,打「尸人口口卜」出sorry,但後尾更咗就冇了,依加粵拼有呢個功能。
要學習你習慣就會出
嗰陣唔使學習架,好似英文(倉頡) Layout 長按出符號(英文) 咁,
眾籌,認真
既然都咁多人肯課金,點解推咗咁耐,都冇一個programmer肯出嚟接呢單job?
寫清楚requirement 先算啦
成班人都我想要xxx 咁點做
Android好難有效收錢
但係香港搞眾籌最出名係咪智能咖啡機同磁能線
g 持
Matt Leung都唔識,好打極有限
由一開始用 cedime 到而家
訴求好簡單
原版supoort 最新android
俾個總結黎

字/詞庫係包乜
關聯字點suggest
多字連打會係點樣建議啲字
中英文混打可以去到乜程度
最大要求

MILE LEUNG 個輸入法可以係 AN13 或之後 14/15 果D用到

1. 字/詞庫 , 例如打 Suggest 會 "舉例" 俾你揀 , 大概係有時唔記得d 字 , 可以打英文去搵番中文 , 有自動翻譯得嚟 , 仲會有 , 打早 , 會出關聯俾你用 "晨"

2. 多字連打冇需要, 用呢個輸入法 , 係打完一隻字揀一次

3. 中英文混打就係
打速成碼 an 會出日弓嘅字你揀 , 而同時你可以照打 android 出英文字 , 仲會出安桌俾你揀嚟用
miles leung 求下你出山,我要課金
n年前用hkime 用慣左之後都無轉過
基於呢啲要求 我會覺得唔想做

我發現其實喺Gboard似乎只係需要加一份config就已經可以support到
人哋輕鬆可以做得好過你
你會有錢搵機會唔高
不如你哋搵多幾個人建議Google點加份config仲好

1. 打英文譯做中文其實係勉強有
㩒呢個

例如打example

仲可以選字

以翻譯黎講Google都幾屈機

1b. 再唔係用personal dictionary加個常用字表可能都可以解決
砌個dictionary用Excel加語料庫/字典應該可以解決得到
暫時先唔討論
舉例好似咁加個 word→字

咁就直頭可以喺頂度揀字

2. 打多幾個字如果肯揀字其實無乜問題
不過速成重碼多+啲字唔係一定詞語我唔識用
我打開嘅倉頡ok

3. 有啲language如果本身係用Latin keyboard喺Gboard英文係可以直出

大家最期待嘅問題:
點解速成倉頡做唔到?
Ans:
睇多次3 - 要Latin keyboard
即係呢
你打“字”嘅碼係用“十弓木”or“十木”
你個keyboard唔係拉丁字母

我睇到最最最易嘅解決方法
Google整個新字碼表in Latin character
然後直接套用Latin keyboard layout好似粵拼咁

例如
字 → JND/JD
然後你個keyboard 就會算係Latin keyboard

整呢個表唔難
拎個現成嘅表 replace 日 by A, 月 by B呢樣嘢真係識Excel 就做到到
雖然我覺得呢個解決方法好膠但係感覺上佢喺粵拼work其他應該都work

所以我建議係
建議Google整個Latin layout嘅速成/倉頡

寫咗成千字廢話講唔想做
諗諗吓唔洗用拉丁keyboard
只要當啲字根側邊嘅細英文字係英文俾返類似粵拼嘅config
gboard唔係常用字要下拉超垃圾
佢個隻係左右掃就得 又會prioritize 你打過既字去前面
gboard打個唔字都要向下拉 速度慢最少一半
用開cedime
gboard冇得一掃/一鍵轉中英已經用唔落
香港人成日要中英混集咁打嘢
UI設計問題建議自己聯絡Google
地球掣感到傷心

佢會改改咗9萬幾年啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞