用開Miles Leung輸入法又升咗android13嘅巴打轉咗用咩?

1001 回覆
59 Like 15 Dislike
Sorry我覺得設計個得600個按鍵組合去打四五千個常用字呢個設計本身就反人類
做咩姐你
講下拉,你又講常用字,成日唔對題
講常用字有四五千個有乜問題
輸入法就係幫呢四五千個字分唔同嘅code方便搵
點解成日要揀字就係因為一大推字編埋同一個code
我用開倉頡好少要去揀字
選字欄頭幾個字已經夠我用

只係速成個設計得25*26個字根組合先搞成咁
5000/(25*26)即係每個組合平均有8個字
因為㩒少兩粒掣搞到下下要揀字

其他輸入法無咁多字撞車
六七個俾你揀通常都已經夠
設計keyboard嘅人係無用啲反人類輸入法姐
個個淨係識負評做吓嘢好唔好?

Rime/Trime點都似係一個可行方案
睇吓人哋真係做咗出黎
https://github.com/rime/rime-cantonese

字碼表 公共詞表 香港專有詞表 都已經做咗
唯一問題只係佢哋已經無再搞Android front end bundle嘅package
因為Gboard已經夠用

但係個Android front end(無bundle埋香港字詞)都仲係有人維護嘅 (叫Trime)
我唔係做開Mobile嘢
但係將呢啲嘢砌埋望落去就係一舊用得嘅嘢

至於Candidate bar點運作
可唔可以唔係default咁(單行揭頁)
我諗可以下一步先再處理
負評係無中英混入囉
你講呢句之前有冇認真望過呢
早歺
儒米鷄

呢d錯誤都成日攪到send 下msg都炆
圖中係Swiftkey
Sorry唔明你想表達乜嘢

我覺得我講緊Trime可以做中英混打
trime, 裝埋啦
https://github.com/osfans/trime
畀埋圖, 當我肯用拼音, 點中英混入?
睇嚟睇去你都係堅持 gboard
算鳩數啦,冇需要覆
無你deploy嘅schema好難講

試下右下Enter? 好多時咁樣用
或者試下translators 加echo_translator?

做緊黎生未得閒詳細睇
文盲
覆下當推post
鬼識搞schema, default囉
邊度拎嘅default版本
好彩無UPDATE AN13冇左佢個輸入法真係會死.
成日拎老婆部IPHONE用, 打字都好唔聚財.
無得打下中英混合咁打
trime指個Config就係rimerc, rimerc就指呢度
好似要睇埋trime.yaml寫咗乜
張圖個樣有字嘅時候Enter係乜反應?
無直出英文?
㩒enter有英文
有無倉頡config?
https://github.com/rime/rime-cangjie

申:無試過 唔知道 唔清楚
頂無數字行, keyboard無字母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞