用開Miles Leung輸入法又升咗android13嘅巴打轉咗用咩?

1001 回覆
59 Like 15 Dislike
我主要慣左下面咁樣
1. 打英文係直出唔洗再禁一下enter
2. 速成個list 係左右scroll而唔係分page
3. 打速成會有2, 3個到既常用字放係頭
4. 打英文會出返幾個翻譯左既中文係個list到 有時唔識打隻字都可以用打英文搵 (呢個bonus黎 無都無所謂)
Gboard 最近打英文出d 歐洲字母,點搞?
à é ß
中英夾雜 gboard冇咁方便 中文關聯又差啲
但純英文冇得輸
有新版都會照用gboard
5.混合輸入法
-打"apple"出"蘋果"
-打"廿卜竹金"出"蘋"然後出"果"
-打"廿金"出"蘋"然後出"果"
-打"ping"出"蘋"然後出"果"
打"cwb"出"銅鑼灣"
打"wts"出黃大仙
打"dllm"出屌你老母
佢呢啲真係好撚勁,連"ovr=你好嗎"都得,唔知佢係邊道搵個字庫出黎,照計自已整唔好咁多
想問1係點解
就算打中文通常都要一係㩒space一係揀candidate黎確認
直出係乜嘢意思
miles leung中英混合最勁就係例如你whatsapp打ok 你打字個位已經出左ok 禁send就會send左OK 出去 但如果你send 之前係個list 到select 返ok(人大)既中文字 ok就會變左個隻中文字
即係唔選字一律當係英文?
純brain storm
試過少少嘢部分ok部分fail
得閒再玩

如果要打英文直出唔洗㩒
預期反應係composing mode啲未出嘅字根會變返英文
一係將composing mode粒return掣整chained action做{send英文 + return}
一係就composing嗰時唔用倉頡字根用abc 咁直接quit composing mode都有英文字

candidate list slider問題
default (.custom).yaml 入面menu/page_size應該係控制緊candidate per page
而candidate list長得濟都係可以slide過去搵
似乎set一個合理地大嘅數量(20?30?50?)可以做到slider嘅效果

常用字問題同字碼表有部分關連
因為字碼表無字頻(出現頻率)所以確定唔到順序
如果唔常有咁嘅需要嘅話建議用“難”符
例如 田木→果 難田木→困

另外都有一個少少config嘅問題喺schema度
translator/enable_completion呢個option開咗之後先會容許佢猜想你未完成嘅輸入 (例如 廿卜竹 已經夠佢估蘋字)

關於聯想字
首先似乎係根本無load到詞表入去
本來應該係有個essay.txt做公共詞庫但係樓上巴打喺dict度畀咗max_phrase_length係1
即係只係用最長係一個字嘅詞
實質就係無用到任何詞組
較返大啲例如5-7可能會好啲
另外如果用樓上巴打嘅config嘅話留意佢schema入面translator/dictionary其實係指去cangjie5_tc而唔係新file
所以小心改錯file

之後可能你會發現load完詞表之後都會係怪怪哋
因為佢default係用AaAzBaBxCx黎搵詞
即係拼音default用dnlm無問題但係倉頡‘尸人十田’就會奇怪
詳情解決睇呢個(好似大陸嘅 )
https://www.youtube.com/watch?v=ExTGG1JV76g&t=375s&ab_channel=QingChen

關於混打
可以睇巴打版嘅luna_pinyin.extended.dict.yaml
雖然無用喺hk mixed但係都幾有參考價值
入面其實import咗好多嘢
入面comment走咗嘅嘢其中有一個叫english同一個叫cn_en嘅table後面會重點講一講
佢入面大約係
  - luna_pinyin
  - luna_pinyin.extra_hanzi
  - luna_pinyin.sgmain
  - luna_pinyin.sgplus
  - luna_pinyin.sgplus2
  - luna_pinyin.chat
  - luna_pinyin.net
  - luna_pinyin.user
  #- luna_pinyin.cn_en
  #- luna_pinyin.english
  #- luna_pinyin.biaoqing
  - luna_pinyin.website
  #- luna_pinyin.game
  #- luna_pinyin.anime
  #- luna_pinyin.moba
  - luna_pinyin.place
  - luna_pinyin.poetry
  - luna_pinyin.movie
  - luna_pinyin.music
  - luna_pinyin.computer
  - luna_pinyin.history
  - luna_pinyin.shopping
...

我哋睇睇luna_pinyin.cn_en.dict.yaml
入面都幾得意
有啲咁嘅嘢
聯想Thinkpad lian xiang t h i n k p a d ES文件瀏覽器 e s wen jian zuo lan qi WiFi萬能鑰匙 w i f i wan neng yue chi sina郵箱登錄 s i n a you xiang deng lu PPTV網絡電視 p p t v wang luo dian shi QQ空間登錄器 q q kong jian deng lu qi LINUX操作系統 l i n u x cao zuo xi tong ABS防抱死系統 a b s fang bao si xi tong Gmail郵箱登錄 g m a i l you xiang deng lu Yahoo郵箱登錄 y a h o o you xiang deng lu WiFi共享精靈 w i f i gong xiang jing ling QQ企業郵箱登錄 q q qi ye you xiang deng lu QQ家園電腦登錄 q q jia yuan dian nao deng lu QQ郵箱登錄首頁 q q you xiang deng lu shou ye
直接食當然唔得
但係似乎又唔難改

同埋似乎import多幾個table都無問題

至於另一位巴打話 dllm得唔得
sorry 你有懶音
就算import埋粵拼都唔suppose得

除非你容許n,l合流
詳情睇Cantonese RIME點set https://github.com/rime/rime-cantonese/blob/main/jyut6ping3.schema.yaml
或者自己黎
xform --改寫〔不保留原形〕
derive --衍生〔保留原形〕
abbrev --簡拼〔出字優先級較上兩組更低〕
fuzz --畧拼〔此種簡拼僅組詞,不出單字〕
xlit --變換〔適合大量一對一變換〕
erase --刪除

條正則式大約會係derive/^n(?!g)/l/

太好了,有人開post
支持
感謝巴打嘗試 你教曉我好多 trime 既野。

composing mode 直出英文我諗要改 code 先做到。

candidate list slider 呢度我試過 max_page_size 20 都可以 sliding 效果。但我覺得呢個 requirement 較低 priority 。有時間先會再研究。

聯想字我覺得 trime 處理方法同普通輸入法好唔同。
普通輸入法係「完成」輸入一個字,佢先會出關聯字俾你揀。
但 trime/rime 係要係「未完成」時才 show 出來。
到而家我都未明佢個 mechanism 係點。(trime/rime 好似係鼓勵你成句成句咁打)?
唔識寫app,麻煩各位了
composing mode直出英文:
選項1 如果唔用xlit將abc替換做日月金佢composing嘅文本好似就係英文
選項2 我見巴打個keyboard layout都有chained actions我估將粒掣set做{1.轉換 2.再return}都唔係難

RIME expect成句打嘅特性:
我估rime expect成句打係因為最初佢係想做方言輸入法架構
後來先support字碼表輸入
拼音類輸入法嘅特性係重碼率偏高所以一定要詞組輸入先揀字
其實如果速成嘅話25*24得600個字根組合重碼率都高,用詞組方法選詞都係合理選擇

failed attempt:
我未明translator/encode_commit_history個作用
我理解係可以用出咗嘅字繼續組句但好似無乜效果

題外話
trime GitHub有人開咗issue講聯想功能
https://github.com/osfans/trime/issues/860
最後好似係有人話已經有人做咗所以無乜興趣用 standard RIME API重寫
但係好似咁要自己compile rime lib呢樣嘢已經稍微超出我平時會試嘅嘢

加上電腦已經無位再裝Android studio
窮到hihi無錢買新電腦唔試鳥
拋豬引肉睇睇有冇大佬出手

感覺上proof of concept黎講大約都差唔多
以亂改config嘅user黎講我識做嘅嘢都無乜啦
有冇人跟進就睇大家有幾努力

另外CanCLID嘅rime-cantonese似乎有幾豐富嘅resource同語言學人才
可以得閒睇下
https://github.com/rime/rime-cantonese
我覺得做jyut6ping3班人好似幾勁
佢最屈係打字出英文,唔揀中文字就係英文
仲要打英文冇有埋中文translate出
啱啱update 完先發現原來用唔到
shit
又試左一D。

1. trime 加左D 詞語同將英文 dictionary後似返D樣。遲 D 加返D香港常用字。

2. 如果想一打人字 default顯示英文,可以係設定度 set ,但效果同 miles leung 有 d 唔同。miles leung 會有個有個英文做候選詞,trime 只能按 space 確認。

3 trime 都有 D bugs ( floating windows 唔識消失、變default keyboard 等),另外都係無 gboard 咁好打。
頂啱啱更新咗唔記得呢回事用唔到了
好似搵人寫個呢啲keyboard apps要幾皮嘢
me2
13用唔到simplified cangjie keyboard我情願落返12
有人肯寫, 賣100蚊應該都起碼有幾千人會買

利申: 500蚊樓下都肯買

現狀
假設字碼表well established
詞表可以用CanCLID

其他要求都仲係有啲含糊
英文直出都仲叫清楚
最多入常用英文生字落candidate search space
但係點先叫常用? 2k夠唔夠? 無論點整都一定有人唔滿意
有人會唔滿意即係眾籌都未必work
呢度可能需要個獨裁者決定

英譯中又係要問 咁要入幾多字 包幾多個翻譯?
例如can應該出 “可以” 出 “罐” 定出 “鍆”
整字詞搜索系統都係一個平衡嘅藝術
candidate太多都會出事

詞表上最大問題係香港縮語
搵唔到一個開放可用嘅來源
你話想要tst=尖沙咀
佢又話要mos=馬鞍山
呢個表點都唔會完整
變咗好難有共識
除非有人整咗呢set資料先
然後共識呢個表good enough
就算係Excel format都好

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞