用開Miles Leung輸入法又升咗android13嘅巴打轉咗用咩?

1001 回覆
59 Like 15 Dislike
同埋執執個UI 好老土 跟唔上時代 最好加埋連續打幾個字既碼可以出到詞語既功能
喂爽呀
要推番上黎
真喺好多謝嗰作者
嗰打字感覺翻哂嚟
終於返來啦!
我都想俾D錢當買app都好
emoji點撳
我都想知
不嬲都無emoji功能
打emoji嘅時候唯有切換去其他輸入法住先
暫時無emoji比較麻煩
希望之後可以加自行加輸入法功能,用緊大易輸入法,13都仲用到,但limehd已經幾年冇更新仲落埋架。
有得打個碼出嚟
=有中英混打嘅gboard
終於可以正常打到字喇

無諗過可以用呢個方法
好撚感動

我識打返字啦

好過由P.1 開始吹到尾果個乜鬼野哈哈哈哈
一味叫人gboard gboard, 明明大把人講左唔順手唔見左某d feature

完全係平時番工遇倒果d 自我中心唔會理人想點嘅IT 狗
正評
已經有
你試下打DLLM
熟悉嘅miles leung 番番黎喇
又唔係咁講嘅, 佢無義務, 而且都叫有建議alternative,係大家都唔啱洗啫
返工嗰D有收人工, 就梗要屌下
又咁講, 我明無收錢無義務無責任
但係俾人屌左負皮左幾頁就好心識相一係收皮一係就提D 唔係gboard 野啦
人地畫公仔畫哂出腸講到白一白唔要gboard都仲要死谷硬谷
完全又係IT 狗果種典型唔識同人溝通性格, 定真係咁享受俾人屌果種感覺?
諗住大家有個開心結局咪好
點知係都要撩交打

首先 我唔係IT狗
如果有隻IT狗連GitHub都唔識用就食得屎啦
我講過我只係一個肯用心睇documentation點樣set config嘅user
由GBoard到LIME-IME到RIME/TRIME都係因為八卦同好奇喺google度搵其他人點樣解決呢個問題
我無收你人工亦都冇責任去幫你解決問題
我只係覺得做個香港人用嘅輸入法有意義
所以試下幫唔幫到手
能力有限我做到呢啲問心無愧

其次係我唔後悔按呢個優次去諗現成輸入法係唔係可以做到想要嘅功能
原因好簡單
長期維護一個App係要成本
有其他人肯花時間做當然最好
1. Google負責開發Android 佢一定唔會喺有Android嘅年日執笠
而且之後android os有乜改動佢一定會執返好自己啲App
咁就唔使煩
2. 之後揀trime係因為用佢唔需要擔心輸入法嘅候選詞篩選同埋前端嘅運作
而只需要處理個輸入法嘅設置部分
而且前面兩個部份都已經係open source project有community跟緊
雖然冇google自己咁快但都叫做有人肯跟進
3. 而家有人拎咗個package出嚟 大家用起上黎滿意當然好
只係長遠嚟講 萬一作者唔得閒再理
咁又會變返落去一齊想捉Miles出嚟嘅狀況
唔係open source project嘅話你想郁手整埋落去都唔容易
同埋重用入面嘅嘢版權狀況會比較不確定
雖然我相信最後唔會有人真係投訴
至少Miles好有可能都已經唔想理
但係食返Miles嘅database始終係有版權風險
呢樣嘢唔處理好嘅話點樣可以延續落去仍然係存疑

不過算啦 咁樣最少應該都可以用返三四五年先再諗
但係我都仍然係建議
如果之後open-source都係要整返個詞表代替Miles嘅database
起碼用起黎名正言順唔係偷

點解唔得既
miles leung 原版想打 "點解" 都係打 "WNQ" 呢3個碼
"屌你老母" 以前同而家都係用 "SOJW" 或者直接 "DLLM"
你試試?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞