用開Miles Leung輸入法又升咗android13嘅巴打轉咗用咩?

1001 回覆
59 Like 15 Dislike
有冇miles leung canton input 代替品
GBoard 唔好用咩
佢yung唔出個用字🫠

hku唔會出香港大學
我要嘅係相反
我想佢淨係出完全match嘅字

例如我而家打hung都會出到「用」
但我想佢淨係jung先出「用」
唔想揀字嗰陣咁多唔關事嘅嘢阻住哂
明明我已經熄咗fuzzy match
巴打會唔會係用開耶魯而剔咗default嘅粵拼(香港語言學會)或者改過做教院

hku想出香港大學呢個問題
無人做嘢就無解決方案
呢度淨係成堆“毅進星 $100”而無人真係嘗試寫低張list黎入返落去

原則上做過一次之後你用邊種輸入法都可以import返個自訂詞典
無論想等樓上巴打整/跟pin用trime/用GBoard都可以咁做
但係呢樣嘢一直都無存在過

再呼籲多次有巴打肯做嘅話
開個excel/Google sheet整兩個column(香港常用詞|縮寫)就得
我唔係用開其實我唔知有乜縮寫可以用
淨係知上面有人講過tst可以打到尖沙嘴
係,都好麻煩
遲 卜尸卜手 同卜尸水手 分別
乍 竹尸 同 人尸
3 打落順手好多
咁可以去settings度剔返倉3
oh gboard 有得改
同文trime 有無得改
要改字碼表cangjie5.dict.yaml
其實我真係唔太開心
想推動做啲有用嘅嘢就俾人負評
我估呢次都唔例外

再問多次
大家有無諗住做返個香港人常用縮寫表出黎
無呢樣嘢無論邊個keyboard都無乜可能估到你打tst嗰時想佢出尖沙嘴

我建議可以考慮:
1. 努力搵Miles出黎解決 (搵到就唔洗煩啦 )
2. 大家夾手夾腳整個新表
3. 搵人提供一個優質嘅source黎俾大家用

無人做就無架啦
反正我用GBoard已經好滿意

唔同意爆Miles嘅data
因為如果有使用權問題可能不利於將來維持呢set詞典

又或者 有無高手可以避開呢個麻煩嘅方法
我暫時未諗到
好想用番miles leung
用緊s23u 無左miles leung 生不如死
gboard 有冇得set做入英文唔揀字就input英文
直頭係世界末日啦 GOOGLE個速成廢到閪咁
粵拼勉強有
其他唔覺
又一個月月尾關心巴打
有無進展/計劃
留名學吓嘢
呢排忙,進度緩慢
我諗緊好唔好trime嗰面推少少新feature
痴撚線公司
大家用落o唔ok
keyboard太sensitive唔敢即刻用住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞