用開Miles Leung輸入法又升咗android13嘅巴打轉咗用咩?

1001 回覆
59 Like 15 Dislike
得呢個輸入法先可以個keyboard hide倒倉頡碼
而家睇到眼都花埋
唔明,姐係課$100就有?
最少我課100
我肯呀屌,用咗成3個星期原裝速成好撚辛苦
你似default config喎
有冇成功deploy到巴打set config
係咪要追POST
#629條link跟指示裝
係有少少煩唔係即刻可用
瞓前推一推
唔係好識搞 連點DOWNLOAD晒D FILE都有難度
係咪要逐個下載?
desktop版網頁有code→download zip
mobile GitHub唔識用
係咪差咁個file/reset咗
呢個好似都係default layout
最尾我變咗desktop版先download到
但唔知點解個keyboard都係咁
係咪要REBOOT先得
有正確輸入法config但係錯layout我會估
"trime.yaml" or "trime.custom.yaml" 其中一個唔見咗/reset咗
要嘅咩 其實我用開Gboard只係路過玩下
我唔識架
剛試了最新 3.2.10 唔 work,請用 3.2.8 https://github.com/osfans/trime/releases/download/v3.2.8/trime-3.2.8-arm64-v8a-debug.apk

我之後 update 係 main branch 入面,請到 main branch download: https://github.com/goofyz/hk-mix-input/

如果都係唔得:
1.「同文輸入法」>「主題與配色」>「主題」> 「Trime」> 「確定」一次
2. 「同文輸入法」> 「方案」> 揀 "hk_mixed_cangjie5"

咁應該 ok
測試成功,期待速成
黎生仲做緊嘢唔得閒試

巴打識裝嘅話有冇試過自己改
睇落可以就咁寫個schema落句__include: hk_mixed_cangjie5.schema然後加句'derive/^([^z])\w+(\w)$/$1$2/'嘅patch落原方案個speller/algebra就得
如果唔需要知句regex點解好似可以就咁用

當然抄原本schema所有嘢出黎加句喺speller個algebra之下應該係易啲
不過Yr1學program已經俾人話啲嘢唔需要就唔好寫兩次
呢樣我試過,關聯詞會亂,做唔到同時 support 倉頡同速成。我諗最後都要 copy 一套出來。
支持
個keyboard都仲係咁
好神奇 我郁咗吓個人主題同配色之後又得返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞