用開Miles Leung輸入法又升咗android13嘅巴打轉咗用咩?

1001 回覆
59 Like 15 Dislike
佢呢啲根本唔重要
我要嘅係可以直接打中英文,唔駛轉嚟轉去
打咁多字, 但最基本嘅中英混合打做唔到
最重要係中英混打
關聯字只係bonus
我解釋一吓我呢段嘢嘅意思
呢度已經證實咗Gboard本身已經有中英混打嘅feature
不過只係適用於拼音
咁即係呢個唔係需要研發嘅新功能而只係差咁個config

用個類比黎講
市場上已經有合適工具 只係差個轉插
但係呢個post就想搵人由零開始發明返件工具
但係個問題係 開發有成本
而你嘅對手輕鬆咁出個轉插頭就會憑佢本身優勢贏你九條街
即係萬一呢個嘢整出黎之後對面見到有市場之後跟你做
又或者中途佢做咗呢個feature
人哋一定會做得好過你
你嘅開發成本就一下收皮
無理由喺人哋嘅強項度競爭

唯一一個可能性
抬一舊足夠多嘅錢出黎分擔開發完無客嘅風險
但係呢度講咗咁耐我連一萬都數唔到
更加唔好講開發一樣人哋已經有嘅嘢一啲都唔好玩

*Google有大量text corpus/user feedback+machine learning你個字詞表/聯想字好難做得好過佢
巴打你無收過錢係因為你未話承接姐

我明白你意思, google. potentially做到, 但實際上依家就係無呢個product

唔怕開心見誠,不如巴打你講講如果真係要做, 大概要幾錢 / 幾耐 先? 我諗有個實際figure出黎呢到真係揾到人夾課金
打出黎全部變火星文
sorry我一直都建議倒返轉

你寫清楚個要求先
唔係變咗裝修佬拗數咁
收咗錢之後我覺得滿意但係你唔覺得滿意就唔係幾好睇

例如可能跟Gboard咁向下extend選單係我接受嘅
可能(唔知係咪)佢係本身default易做啲嘅
但係又有巴打request要slider選字
之後又可能有巴打話要求呢個位做user option兩款都support
咁就有啲難搞

但係因為我唔睇好呢個project
我無乜興趣續個問題搞清楚

都係建議你先寫信問吓Google
如果佢肯做可能一個鐘唔洗都做到
無乜人想花精力reinvent the wheel
其實我諗大部份人既要求就係原版做緊乜照跟就ok

最重要係中英混打

我唔係programmer, 真係唔知點list要求出黎, 就好似巴打你講原來下拉/ slide咁, 就咁憑空要我諗到要講呢樣野真係有d難。 所以, 我諗有咩要求方面真係一句:跟原版

巴打無興趣搞唔緊要, 大家討論下都已經好好
最基本係 定義好你見到嘅掣有乜預期反應
仲有係 見唔到嘅掣嘅input
(我估有一段係插hardware keyboard點處理)

然後衰啲都要講句
跟原版未必係一樣咁清楚嘅嘢
我估呢個post係講緊Android update 之後有feature死咗
即係隻App嘅反應同OS版本有關 (雖然係預期之內但係會搞到件事好煩而且不確定性大增)
gboard 根本唔會搞
要搞搞咗好耐啦 , 仲駛係度求
關唔關鍵字
i don't care

我淨係想要
中英文混打
用過嘅字排係最前面

就係咁簡單嘅要求
你話同 gboard 反映 , 算啦不如
我會咁睇
其實呢個需要都幾獨特
因為你會喺一個無相關字母嘅keyboard度打字嗰堆字
但係要俾你揀嗰個字又唔係難做/做唔到
可能真係無見到呢個需要做漏
(因為我哋見到Gboard粵拼係可以唔換語言直接打英文字)

就算佢真係話唔做 起碼都俾想做嘅人信心話短期內Gboard出黎唔會競爭
咁老老豆豆你肯俾幾錢
唔肯就建議唔好出聲住
夠多錢嘅幫你搵人做埋都得
其實做壇咁既野, 預要搞幾耐同市價要幾錢? 我地行外人真係無乜idea
sorry我都唔係做開呢啲
亂估可能最基本10-20萬
外行唔知佢 , 要搞一個 APPS 要幾銀
用家都係講佢希望有嘅要求

叫 GBOARD 做即係叫佢收皮
理論上唔洗20萬
就咁睇 full time 2個月應該寫得完,當5皮一個月10萬應該夠
反而係之後要maintain update,招呼意見,可能煩。可以考慮subscription based. 不過one off fall水嗰班就可能無括免,如果唔係d license野可能會搞到複雜。
總之要有developer喺度出聲先
可以既話,加埋 剪貼簿功能就好
多口一問,其實用返原版apk,再mod到support Android 13,算唔算reinvent the wheel?
呢個我覺得 我唔想做有其他原因
1. 就算要做嘅嘢無咁複雜, 其實都算係
2. 收錢就不了, 你始終都涉及第三者版權

但係我想點出一個方向

雖然Gboard對我黎講係首選
因為佢本身同其他嘅嘢整合比較好

市面上都仲有其他open source IME可以用
如果要籌錢重做呢舊嘢
不如籌錢幫你customise到滿意就算
反正嗰舊嘢真係已經存在唔係得Miles先有
收工寫多兩句
有冇諗過用Trime

就咁望要有嘅嘢有齊
不過我懶得睇點搞
Slide選字對我黎講好重要
其他輸入法選字都係下拉, 遮住個keyboard
係好緊要,下拉谷住要雙手打字
係好煩

整keyboard既人有冇自己用過中文輸入法架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞