用開Miles Leung輸入法又升咗android13嘅巴打轉咗用咩?

1001 回覆
59 Like 15 Dislike
schema好似唔記得改version tag
如果無清乾淨舊file可能會炒
試下去樓上pin咗巴打個repository度拎新版
俾啲意見

諗緊係咪應該加返個無聲調粵拼translator
但係好似我又應承過另外獨立開發巴打唔會喺佢做嘢期間擴充功能
用用下覺得唔好用
試下開返肥手指修正先
其實真係要 d 時間習慣 trime。

另外我識過 lua 做關聯字個 plugin,佢會無限關聯落去 ( 打字 > 揀關聯字 > 再揀關聯字 >.....),要人手 backspace 完先可以再打新字,非常唔好用。
完全無留意呢樣嘢
突然留意下發現我打字幾乎都係全倉頡碼入
無乜用詞組/關聯字

得閒再玩下
唔該晒ching,岩岩升左Android 13. 用trime無乜大問題.
而且唔駛每打一個字就禁一下仲快左添.

不過想問下,倉頡版如果有時突然唔記得點拆碼,除左之後會開發英文反查之外,會唔會都有得只打首尾碼就可以聯想到個字出黎?
呢樣嘢好似叫速成
理論上可以入做abbreviation俾 ln(1/2) weight penalty佢
但係 我唔識搞

最快方案:裝嗰時剔晒倉速長㩒右下enter切換一下
備選方案:喺倉頡schema裝埋速成translator然後推低佢嘅initial weight (排後啲) 或者指定prefix做hint
唔建議:直接load晒速成同倉頡碼表入去

啱啱諗咗吓喺composing mode出面粒英文掣short click功能上應該同正常space掣同功能
即係有粒廢掣可以用
但係諗唔到可以點用
諗緊可唔可以將佢換做zz然後拎zz做速成prefix hint
但係諗諗下z用咗黎做標點/emoji/非文字符號有機會炒粉
exactly呀
係電腦用可以係首尾字碼中間打*就可以出速成結果
以前miles leung直接打首尾碼,速成結果會係較後面出黎
trime 就再研究下
想問問有無得改倉頡碼?
例如"假"呢個字
平時我打開 人口卜水
但宜家o既translator係 人口尸水
Lm
why not
全部嘢都係text editor開到
連啲binary都要自己裝嗰時compile

cangjie5.dict.yaml下面嗰啲就係

不過又
因為3代5代其實只係差幾百個字
不如有系統咁改晒佢而唔係就咁改個假字
可以考慮加個補表係3/5代差異字
Overload咗隻字嘅定義算
八掛/統計一下
幾多人會用 難prefix黎指定字

例如
田木 果
難田木 困 (跳過第一候選字)
昨天說過後我把所有速成碼前面加個x然後放進倉頡表了

現在在整合三代和五代倉頡碼的差異
唔建議
我寧願你分開整
入嘅時候load多幾個表
方便日後分開唔同來源嘅碼表黎整理

不過就算load兩set字碼我都係有少少擔心啲字撈埋嘅排序會好奇怪
只係覺得都可以試下嘅

以我理解rime本身內建係可以用指定prefix黎hint佢選擇translator
印象中rime-cantonese張schema係load咗好幾個副translator (全部要俾名唔係就咁叫translator嘅嘢)
應該佢係有prefix character黎話佢知要轉用其他translator
可以得閒參考下前輩嘅做法

又或者 再靚啲嘅做法
如果睇得明點用abbreviation嘅話似乎都值得一試
我理解個效果應該最似描述嘅“倉頡優先,速成排後”

利申 上述各樣都無用過
我對GBoard好滿意純粹吹水

用緊, thanks so much
想問下佢show "無法開啟同文輸入法的設定" 係咪正常?
會嘅咩?
有冇圖睇下

我click 同文輸入法設定就會咁
哦原來出面㩒

唔肯定
但我都係咁

諗諗下可以係合理嘅
反正好多嘢都要改config file先得
setting interface無implement到都合理掛
利申 無查code
我都係買完新機先知用唔返個倉頡鍵盤
google 個個好似d 碼有唔同好難打,關聯字又要按個,向下剪咀開d 關聯字又唔係想要嘅,已前mlies leung 左右滑滑下就搵到
中文又打到英文又打到
係咪倉3/5差異
搵左下、我而家用 lime hd 輸入法頂住先
差好遠
70s 都成5/60歲
我係play store 搵唔到?
我都係咁,不過長按鍵盤右下的「方案」就可以入番去設定

如果未改鍵盤,個「方案」鍵就係左下

用左兩個禮拜都ok

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞