用開Miles Leung輸入法又升咗android13嘅巴打轉咗用咩?

1001 回覆
59 Like 15 Dislike
無呀,你打個"黎"字會唔會上左前面?
嚟字喺最頭
gboard會學你打字
用得多就會前
係囉應該會㗎嘛 係咪setting off咗?
嚟係,黎唔係
黎少用啲

咁樣set,打左成個星期,“黎“字都係下一頁
有冇試過連續係咁打
有,我懷疑係全世界既data嚟,個個都狂打黎字,佢先會上前
屌 想講好耐 真係好撚戇鳩
打個黎字 我打竹水
屌你老尾第一行出個后字比我係咪痴撚線
好多年前都係用呢個 勁好用
但係換咗大mon機之後
顯得個鍵盤啲顏色style都好舊好老土咁就轉用SwiftKey
SwiftKey都好用
係有時特定某啲字 連打兩粒字識出現 連打再長多幾粒字又會唔見咗
例如我想打:冇咩事
打兩粒字 佢識出現哂 有咩 同 冇咩
三個字一齊打 就只係 出現有咩事 勁煩
冇左既打字速度慢到仆街
唔係隻隻字識打,同埋中英夾雜肯定煩到仆街
係,左手打字,個下拉制係右上角, CLS
偏偏香港人就最多中英混雜咁講野
之前ios我都有課
當年kaiboard都係抄miles
唔知咩叫合理, 所以我話不如dev定個價, 搞眾籌, 夠數就開工
但kaiboard可以3個輸入法同時用
唔會㗎 用咗成年佢都記唔撚到
我想嘗試拉埋幾個post

#93提過萊姆輸入法 LIME IME
佢好似有個GitHub repository lime-ime

然後唔知你爆嗰時有冇啲地方個感覺似LIME IME

----

我有個猜想係其實Miles輸入法係基於LIME
但係佢無按GPLv3授權要求open source
睇返LIME個project GitHub 2015年last release同Miles好似差唔多年月停

無論呢個猜想啱唔啱都好
如果LIME嘅feature大家已經滿意咁其實差嘅只係一個屬於香港人嘅字詞庫而唔係一個輸入法
當然理論上可以硬爆Miles嘅data但係好似會有版權問題

----

:你又話LIME 2015 last release咁有乜用
: 咁又好似有人fork咗個版本叫sweetlime,有繼續更新,至於點裝到用到速成倉頡我都唔清楚
因為呢個版本好似閹咗好多功能,好似要自己搵返個LIME字庫裝落去
我建議你要定到清楚嘅要求先
有人肯做都唔會想嘥時間同你拗有乜要做
真係每年 subscription 都肯呀
唔使做多,做得返一模一樣已經夠
升咗 13 咁耐仲未用慣兩款垃圾 gboard, swiftkey
我仲用緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞