用開Miles Leung輸入法又升咗android13嘅巴打轉咗用咩?

1001 回覆
59 Like 15 Dislike
其實輸入法有版權咩
倉頡都無版權啦
好似話原本倉頡都係要俾錢,不過作者想推動中文輸入所以先免費(道聽途說)。
有幾千人俾錢
巴打會唔會太樂觀。
我更新左 d config,得閒幫手睇下丫

https://github.com/goofyz/hk-mix-input

1. 有英文詞典
2. 加入香港常用字 (from rime-cantonese)

謝謝
謝巴打
未睇但感覺開始有少少feel
of corse

另外要講:記得係「鍵盤設定」> 嵌入式 > 揀 「輸入碼」,就可以 default 出英文.
仲有,trime 無關聯字,想打關聯要連續不停打倉頡碼(中間不按 space )才可。
BTW 之前睇doc好似理解錯咗

似乎係可以用lua指示trime出聯想字
lua extension 喺一兩年前應該已經喺trime度

放假再試
lua 試過唔得,唔知係咪 config 問題,遲d 再試。
無時間, 又唔識, 多謝上面2位巴打先
想問下巴打知唔知點樣可以靚仔地將字碼表嘅sort order轉成by_weight (字頻順而唔係原表順)
係咪dict嘅custom file not implemented
唔係就咁係 dict 度加 sort by 就得?
應該sort: originalby_weight就得
但係我見原碼表都係original
如果可以用custom overwrite就廢事搞佢到原始文件
不過我估常用字擺頭應該無乜人反對嘅
有無得比錢買 個可以13 用嘅

唔升住
搞到一頭煙
好似我搞唔掂 都係返去用Gboard算

有冇人試下玩呢個
好似個schema似齊整
加埋個keyboard layout config(trime字頭嘅嘢)可能可以直接用
雖然有啲詞表來源不明同選擇奇奇怪怪
https://github.com/JACKCHAN000/Rime-Quick5-Setup

想問宜家喺Android 13 揀keyboard嗰度
係咪直頭見唔到Mixed ...呢個Option
用左miles leung 應該最少十年

轉左1水3我發現原來我唔識打字
幫手試下整alternative就次次負評
咁唔鐘意咪繼續叫春睇吓Miles幾時出山
keyboard layout個個打字app都差唔多
屌 唔小心更新左 中伏
layout同手勢有d關係,多一個少一個手勢差好遠,gBoard最撚on9就係打打下中文轉英文要轉keyboard,一係逐粒字long hold
e個好多輸入法都係咁wo
e個好多輸入法都係咁wo
所以大家都覺得 miles leung 輸入法好神好方便囉。

不過而家 miles leung 咁耐無 update, 唔夠 Gboard/Samsung 咁多功能。唯一好處只係中英同時輸入。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞