加拿大Stream A - 課金揮手交流區(9)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
想參考下你地揀course係考慮咩為主
a入學時間,愈快愈好? 例如1,5,9都有得入學
b學校類型? 公立有pgwp放心d,私立就冇但時間彈性d
c科目?讀番以前讀過既,唔怕跟唔上//讀搵食科,畢業易搵工
4有冇coop? 有既話會易D搵工?
可唔可以講下你地既想法
A)最理想係5月,天氣最好。唔凍最易慢慢適應。各種競爭都低
B)只選公立,私立認受性低冇PWGP
C)類似科目hea讀就算….唔係靠個dip搵食。但正常應讀搵食科
D)如果有會揀有,識下人都好
本身係加拿大讀緊個一年cert仲有幾個月就完,想問吓
1. pgwp 通常幾耐會批到同埋係咪要有official transcript 先得
2. 見如果讀pg好似都要做wes,係咪申請咗wes先再同香港間u入紙要求寄俾wes
首先唔好人云亦云,搵科你真係有興趣想讀同日後真係想行既路,好多人一窩蜂轉field走去讀IT,但最後讀到好辛苦同發現冇興趣,到時後悔就太遲。
唔該巴打,想問多少少,wes係咪可以做定先唔洗真係申請pr個陣先做
個body check只要係一年內,咁仲有效係可以一齊用
A: 我個人覺得愈早愈好,預buffer畀自己。我本身可以揀2023年1月,但因為帶埋老婆阿女,香港有嘢要善後,最後報2023年5月

B: 公校一定係首選。讀完之後可以申請PGWP留低做嘢+在地等申請PG;如果有屋企同行,好似我咁,我讀書期間,老婆可以返工,小朋友可以免費讀書。

C: 我個case係30中,做咗十幾年野,但唔會讀返同自己份工完全一樣嘅course,因為可能工作經驗都豐富過課程,study plan難解釋。想"合情合理"解釋嘅話,讀一啲同自己工作背景有關/有興趣科目。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞