加拿大Stream A - 課金揮手交流區(9)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
你親戚用邊隻申請PR同邊個省申請
Stream A On省
兩個月前攞埋卡
CNCC冇要佢配偶英文證明
冇叫佢補文件,三個月就批咗
如果想5/2023入學
十月先申請會唔會太遲
因為仲未考ielts 黎緊會考
讀緊咩科?degree定diploma?
見到有d學校仲有
但5月好多都派左offer
包括我
唔好意思,想問我下年先畢業,咁我最遲係咪要2024年9月定2025年去讀?因為想去加拿大讀一年master,唔該晒
報23年9月吧
一年master好少位
而家可搵定
一年post grad 都得
Master 好貴
[member]因為我學費生活費都未夠,所以要儲咗一年錢先,但如果讀一年post grad都計,2024年9月去讀會比較穩陣?Thx[member]
咁就更大因素揀post grad吧
Master 要求同學費都比post grad高
選擇少競爭大
萬一最後冇offer就GG
堅想讀等日後彈藥多d有埋PR再讀
24年9月去讀一年其實都係穩陣
26年8月先停Stream A PR申請
加油
如果想upfront 做定一份medical check同時 for sp & owp

個visa category應該係揀study or work?

求經驗分享.......
多謝巴打解答!
我同老婆SP SOWP既體檢內容係一樣
應該用邊個簽證入境先就要填邊個
睇吓有冇人都申請兩個簽證再開估
ON9問題一問
下年諗住讀Douglas college嘅data analytic但係佢係post degree diploma
想問stream A包唔包埋post degree diploma
我知個問題好ON9但係想double confirm下安心D
係咪一年program? 如果你仲係5年內畢業就可以讀一年PDD行stream a
如果唔係就要揀兩年嘅diploma
係呀我下年grad 諗住下年9月去但係仲揀緊學校有好多野仲未係好清楚,搵CA immigrate又搵唔到所以想睇下有冇同路人
係,11月左右開始報
我搵銀行申請返過去4個月Bank statement
畀幾百蚊手續費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞