加拿大Stream A - 課金揮手交流區(9)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我有個fd讀緊了 13k加 無其他收費了
hkd 250k 一年好抆水 我見宜家租金都至少cad1500/month
申請pr都要幾個月 仲要未必一畢業就揾到工
想問清楚 post grade畢業5年內有degree 畢業嘅野
我2023年degree 畢業 我再係加拿大讀post grade 係咪就無問題
原因係咩?
係,記得準時讀完行stream A
Thank you i love u
轉牌都係為做野
讀都係求合格攞PR吧
應該考慮之後兩邊發展機會而唔係邊間好d?
安省金融業發達好多
人工高d
樓市亦平少少
另外你acc底直接倒讀acc dip?

利申打算換牌去BC
想問下如果2023年7月先畢業,10-11月左右先拎到degree張cert,我趕23年9月開學讀1年postgrad diploma 可唔可行? 有冇流程可以講下出左final exam result 之後要點做驚到時一心急就咩都唔識
Acc底但呢幾年做嘢完全non-acct related
趁呢次update 返自己入返行
都有諗過倒讀埋門一腳唔批sp就含撚
原本想讀forensic master
不過真係好撚貴, 無記錯係diploma double
Pr完適應咗生活再諗

睇過indeed 搵返acct, audit安省多啲openings
所以仲掙扎緊

巴打係諗住bc讀?
你degree都係acc?
如果係完全同科怕你SP真係唔批
客觀睇個官見你acc degree 畢業
再有埋hkcpa 牌
唔理而家做野有冇關係
直接倒讀acc dip好難令人信服係為左返香港做acc
而且你根本已有牌

我都係acc出身
報左KPU 5月mgt
到埗再換牌搵食
等SP中
咁仆街啦死撚緊
我仲keep住搵有冇啲offer Canadian tax讀
5月唔多diploma開
追咗post見到巴打分享過啲sp失敗case
想問吓喺邊度見到

bc省係到埗就即刻可以換牌?
唉總之依家都係重新plan過先
咁又未遲
好過你攞左offer申請埋SP最後炒
BC省 5月有開既bus好似得KPU
所以我先報KPU一間
可睇下
BC省換牌好hea
Online 睇片上堂就搞掂…
仲未決定到揀邊科讀 (2 years diploma)
諗緊accounting/ law clerk/ paralegal
本身係香港唔係做依d
有冇同學報左可以分享下你地揀科嘅諗法?
倒讀都申請到sp,勁呀巴打
SP真係好煩
安省都要上
然後搬屋過省嘅話係要申請轉牌
我都有同事係IT Master直接倒讀dip
佢話IT野日新月異範圍又闊
睇黎d官又真係信
癲到
我都係報IT (做過類似job但無讀過),都係諗住寫it日新月異,但未諗到點prove我唔會響加拿大發展
原本仲諗住將啲course當舞會cdp咁報
出年hkicpa 個 rma到期無續就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞