加拿大Stream A - 課金揮手交流區(9)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
想問個唔關事嘅問題
點解直航會平過轉機?
係咪啲人鍾意中間有得落機休息吓
想問下係閣下申請Study permit既同時幫老婆申請Open work permit? 因為本人個case係budget有限,睇過好似可以一個過去讀書,另一個過去直接搵工作。到時2年後可以同時申請PR?謝謝
大部分都會申請埋
差在係一齊申請/前後腳入境前申命曬/入境後再搞OWP
我一次申請曬一家四口中
未知結果
我係經Agent申請緊SP(未知成唔成功)
但Agent建議我呢個case係個人申請SP
成功之後再申請老婆OWP + 阿女MINOR PERMIT

我都係資金有限家庭,無得兩年全程燒錢
所以老婆都需要OWP幫補一下
即係同師兄你相似:一個讀書,一個搵錢
因為講到尾都係為結果為目標,順利畢業係重點
Agent 99.9%都係叫人申請SP再申請其他
成功率會高d,穩袋
但入境後申請OWP要等一段時間
其間3個月左右伴侶唔可以返工
要預燒三個月
冇錯,應該係睇畢業證書上面個日期。

我嘅concern係嗰啲postgrad program究竟係計我bachelor定master作為prerequisite degree呢?因為嗰啲program一般都只要求undergrad畢業就讀得

如果係睇我bachelor,咁我就唔可以讀1年嘅postgrad,要讀多個master或兩年嘅dip先行到stream a。但如果係睇我master嘅話,我可以慳返一年,讀一年嘅postgrad dip就搞掂

睇過好多group,有人話得,有人話唔得
正路應該用master 就得
有冇WES check個master 合唔合資格?
未check,但應該冇問題

所以嗰啲postgrad program會睇我latest degree(即係master),而唔係undergrad?
無錯,postgrad 指高中後既課程
Dip都計Master點會唔計
諗下倒讀一年Study plan 點寫吧
直航訓醒就到
中間唔駛落機又等
但價錢最平
相反中間轉兩三站既仲貴
正有此意
想問下ching 點解想讀mgt? 我都係acc, 諗緊讀咩
我地都係咁,我就老婆讀書,我可以做野
但要湊細路真係好難做野
我朝早要整好午餐,8點前帶細路返學
之後就要去買野,執屋
我有時夾下師傅時間中間插一個鐘學車
下晝2:30又出去接細路
細路返來要睇住,如果有功課要跟一跟(不過就好少)
之後又預備晚餐
其實真係無咩時間可以出去打工
part time 3,4個鐘勉強ok, 全職真係難
或者個細路夠大可以自己返放學
咁就可能有機會做野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞