加拿大Stream A - 課金揮手交流區(9)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
想問下體檢既簽證類型
SOWP係工作簽證用?
MSP係學簽用?
定係family ?
Thx
想問我過去讀diploma有冇得問加拿大政府拎到證明黎拎返晒d mpf?
讀書唔使諗LA~
你如果未有PR,個visa遲早都會過期,
點證明永久離開香港?
SOWP係工作簽證用
MSP係學簽用
呢兩樣都對,體檢無family呢樣野
揸owp可以拎到mpf走,學簽就拎唔到
但之前見人話申請學簽又可以申請埋工簽
咁呢樣就唔知係點玩
如果你可以整到咁應該拎個工簽都可以拎到mpf走
(但某d好似真係要你落左地拎張真owp先肯處理)
次次係網上或者forum見到 "2年制課程以上" 都嚇出一身汗, 其實翻譯成 "最少2年", "最少1年" 應該會少的誤會, "2年以上" 唔係應該要3年制課程?

本人有的提早做 medical check 同 良民證的問題

(1) 我同配偶的 Medical check 係咪搵緊學校個陣都可以做定先?有無 details 可以參考

(2) SP應該唔使良民證, 但配偶工簽是否可以提早申請定良民證? 因為係網上見到話要加拿大政府要求良民證的信先有得係香港申請
人地一早講咗第2件行李無得free
AC行李部係加拿大瀨哂屎
(1) Medical check 可以做定,但有效期一年,你預定幾時入境先去做,例如預下年9月來讀,8月會入境,咁你今年9月先做體檢就好d

(2) 良民證可以預先排隊(book都差唔多一個月)等出信叫你去做就差唔多
或收到叫你做良民證先夜晚去執雞人地放番出來個d時間,無信係唔會幫你搞張良民證既
我經呢個pathway 上年已經拎左PR lu
好糾結,見行A個個都專業人士
一係賣樓拎住一大舊錢走
我呢啲高不成低不就入息中位數多啲
好糾結
先諗一樣,你讀書係為自己更上一層樓
讀到都係自己,走到係Bonus
咁你會易諗好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞