加拿大Stream A - 課金揮手交流區(9)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
要排。。。都要預冇daycare ...
讀1年定2年先
當地朋友話排一段時間都會有
慢慢就會習慣咩都要排
冇可能兩公婆都唔做嘢照顧小朋友
搵到托兒服務之後其中一個人就可試下返全職
嗰邊好多人都係咁
有冇其他財政支援?
就算批10萬你都好難頂到2年
咁極端
一年一個人好難唔夠喎
一球都唔夠大把人唔使去
聽聞果邊外賣通常用私家車…
因為冬天唔用車或用電單車都頂唔到幾耐
會唔會考慮餐廳?
起碼包食同有tips
但10萬+你返盡80個鐘都好難喎
何況上堂好難返足80個鐘
理論上財力證明要求一年係10,000加幣
父母親人可唔可以提供財力擔保?
咁會易批d
你10萬計咗機票同其他出發嘅雜費未?
上網計下住宿交通食物同其他基本洗費
當然希望你成功去到加拿大
但如真係差好多唔好夾硬黎
啱啱新出

【BC省決定消減所有托兒費】

BC省已宣布削減有幼兒園或以下兒童的家庭的每月托兒費。 這是BC針對全民,對於之前中產階級拿不到的人,這次也可以受惠,對於低收入家庭差不多是免費日間託管服務。

教育和兒童保育部周五表示,減費將為每個孩子每月節省高達 550 元的家庭費用,具體取決於他們的孩子是接受集體照顧還是以家庭為基礎的照顧教育部表示,削減措施將於 12 月 1 日生效,將影響全省約 69,000 名兒童的家庭。

運營超過 96% 的合格空間的托兒服務提供者已經報名參加該省計劃,這意味著家庭不需要新的申請,減少的金額應該會在 12 月自動反映在他們的賬單上新削減的資格不是基於收入的。 該部表示,幼兒園年齡是指五六歲的兒童。

該部指出,中低收入家庭仍然有資格通過 2018 年推出的平價兒童保育福利 為 12 歲以下的兒童提供基於收入的支持。

部長Jennifer Whiteside表示,除了早先為集體照料服務的三歲以下兒童每月減少 350元之外,家庭節省的費用將最多減少900元懷特塞德在周五的新聞發布會上表示,減費將使該省的平均每日托兒費用到今年年底達到21元,低於政府 2018 年開始托兒計劃之前的平均53元。

Jennifer Whiteside補充說,政府的選舉承諾每天10元的托兒服務正在進行中,到 12 月 31 日,將為兒童創造 12,500 個照顧場所。
係扣左出發雜費淨返既錢
諗住預計到時比頭幾個月生活費加可能半年左右租
父母本身反對我移,始終大家諗法差好遠
所以只能靠自己
咁落去我估我唯一出路係搵間公司請我
但我已經畢業好耐,應該要working visa去
咁有working visa 會好d
但都要預讀書可能分配唔到時間返工
睇下summer 都有開既課程
早d讀完壓力會細d
父母自己有冇BNO ?
如果working visa都要讀書?
唔係我照做兩年野可以申請pr ?定只係owp 先可以咁?
有,但已掉左
當年冇係bno 度寫有仔女,所以冇我個名係入面
你唔係5年內畢業,無得做一年入籍,一係行EE,但係過30就唔好諗,可能得返省PNP
唔係就算冇名只要父母有過都可以?
父母當年有係Bno 落小朋友既名先可以
呢點真係要做家心理準備
要過有人十幾萬唔批
但都有人分享交一半學費後只交張CAD 15000既ban statement 都批到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞