加拿大Stream A - 課金揮手交流區(9)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我同你預算一樣頂多12萬
又係無屋企人幫手
但你working visa 去點申請PR?
stream B 要求你最近五年畢業
即係又係睇運

想知萬一依個原因拒簽
但又冇其他親人可以做support 咁遞比Ircc 睇
就咁等個戶口再出糧 隔個月再re apply 得唔得定係一定要再證明有其他資產先得(但真係無)
正常SP要證明連續4個月都夠數
搵其他資產或親人幫手證明係最好
諗下咁點樣先會突然多一筆錢?
呢度唔講咁白
早d準備
但都真係果句
十萬頭讀兩年畀你去到都未必係好事
最後頂唔到仲大鑊
我有D唔明 其實佢出得STREAM A/B 都預左你係想留係果邊
咁點解SP(行STREAM A)見你有留加意圖就REJECT?
咩DIP 咩GRAD CERT果D全部都係拎SP讀架啦
因為申請SP同申請PR係兩個部門
SP果邊係唔會理你香港人想點
而且一開波都係電腦批
而有留加意向係死症
因為你讀完書唔走政府都唔知點搵返你出黎
因為唔係同一批人
人地批學簽 同批居留 考慮點都唔同
再者 批學簽係唔會優待香港人
其實讀diploma
係咪一定要讀個兩年course先得
我見有一個心儀既course係18個月,爭半年
但係咪代表咁就唔得?
有無啲咩官方既email可以查詢?

Please read Stream A requirements. 乜都問無人理你架.
首先你申請study permit個陣, 同stream A完全無關.

SP只係你達到stream A既中途站.
但會唔會申請完sp,讀完個programe
佢話你唔夠2年,唔批stream a俾你,無得拎pr
咁咪即係白讀
佢話個diploma要兩年
但我心儀個科只係一年半
所以我先想問清楚得定唔得
你自己都答左自己
會架。
會架,所以一定揀有PGWP,炒Stream A 仲可以做3年野駁EE
你嗰科有冇寫係2year diploma 可以email問學校
有啲diploma係冇summer break咁讀,同埋2年diploma都唔係讀足2年
佢係total讀6個sem
係無summer break

可以問學校,符唔符合stream a?定係問佢total study hour,睇佢夠唔夠符合stream a 條件
如果你想問學校 問係咪等於2 years diploma就可以

Stream A都係要求2年嘅diploma,唔係計study hour
就算快讀完都係2年diploma資格嚟
學校wfc你咩.

其實好明顯係閣下英文理解問題. 叫你睇stream A requirnments你又唔去睇.

人地寫明2 years program, 唔係 study 2 for 2 years period.
Thank you
好,有咩消息update你
到時睇下係我英文理解問題,定係你食古不化,所有野都要明文規定跟足佢
好呀,隨便,你睇下邊條儍西寸柒柒先

柒頭,好行唔送呀
係咪要返足730日學先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞