加拿大Stream A - 課金揮手交流區(9)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
上機唔係會check針卡咩?
2019 Bachelor Grad
黎緊想報2023/9 一年Postgrad Cert
school報名同申請都係今年底開
基於2023/2 owp deadline
假設無offer或者sp唔批就真係玩撚完
所以想先做左owp先
有無短期內owp後再拿sp分享?
身體檢查可唔可以做一份俾owp & sp 申請用?
身體檢查有效期為一年
可以同時有學生和工作簽證
有OWP有時間的話可以做full-time
入境後再申請學生簽證都可以
先owp 再sp 絕對 我就反轉 我都識人先owp 後sp
可以同時擁有 無問題

其實唔使太驚佢一開始可以報名就去報名 我都拎到3個offer sp 一係收到loa 就即刻搞
做足功課搞 reject 再申請都應該仲有時間
如果真係怕趕唔切應該考慮下上5月

身體檢查可以同一份交哂
thanks 解釋得好詳盡 有owp 都可以係一年嘅sem break 中間返多少少partime幫補吓

我都正打算考慮五月嘅pg 成副身家扣埋學費剩係得廿萬

五月就時間上鬆預啲
九月就財政上鬆預啲
你2019 Grad 如果唔係1月grad
正常9月搞唔掂都應該仲有時間 呢啲睇自己考慮

post grad sem break 其實都係3星期左右 但其實唔使owp都可以做
當然我都鼓勵直接申請埋owp 唔需要畢業後搞pgwp
最慳錢就當然係owp後直接做一年報stream b
正! 身體檢查都唔係特別平
想問下蒸a係咪唔使Wes
如果係報學校一般畀transcripts 就夠
係單人申請完再加人咁做
不過都有話全部一齊申請其實時間都差唔多
我用GC KEY申請緊一家四口
因為懶唔想分開搞
同埋主要大機會defer 一個sem
炒左就再試portal 單人
唔好意思,想問下大家過去嘅時候,會唔會都需要拎良民證?
之前19年咬過 但冇需要坐
SP通常都要
申請時都會問,照答唔好瞞
感謝解答,
而家睇緊,如果一個人過去大概需要幾多錢
本身喺香港做開餐飲管理,諗住過去讀酒店管理
但係喺香港嘅感化令應該要明年先完結
比較擔心,會唔會趕唔切
唔係owp過30多數要
SP唔洗咩?
不過你申請PR點到要
Dip學費一年十幾萬
住可以share room 等
一年廿幾三十左右吧
都睇緊啲頭一年可以Online嘅
咁樣可以同時間喺香港儲錢 又可以趕喺限期之前搞掂
咁樣會唔會比較好?
係,記憶錯亂
但都有機會要
都得既,但online再香港返工會好辛苦
同埋要睇緊SP同入境日期
感謝解答
唔過30
但如果攞唔到 係咪可以放棄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞