加拿大Stream A - 課金揮手交流區(9)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
去細省無車生唔生存到
我仲未有車牌想去返可以依賴交通工具地方但生活水平就貴
10萬用兩年
每年5萬港仔
每個月4千多d
加埋返盡part time
當CAD20*80hrs
未扣稅1600+700
每個月CAR2000左右
其實好危…
有冇方法籌到多啲或必要時有人support下?
咁有信心揾到20一個鐘
part time你預min wage到啦
所以已經好樂觀咁計…..
有冇可能叫屋企人借十萬八萬 同佢地講讀完書還番比佢地
屋企人幫唔到手佢好無錢下
所以只能靠自己 借低息貸款攤長還唔知諗唔諗得過
讀完書拎mpf 還
睇過Winnipeg 但學費都唔係平巴士好疏下
我都想知有冇低水平d又可以依賴交通工具

本身打算去Toronto 我係咪好大想頭
想問下巴打點解要defer 開學?

我自己都睇緊個course 逢1,5,9月開學,本身打算24年1月先去讀但怕學校唔收/study permit唔批
如果可以defer,可唔可以先報23年9月再defer 1月讀呢?
計完條數還得起應該都冇問題?
當你借30萬還5年
每個月應該都係還6000左右 扣起兩年還款既錢都仲有十零廿萬萬用下
加拿大通常畀defer
可睇埋學校政策
我都係提早左一個sem
KPU 收生有寫可無條件可defer一年就試下
收左5月開學
打算延遲9月去
體檢一年期所以今日先做體檢
因為唔趕而家試GC KEY一野報一家四口visa
炒左就更大原因defer…
當然唔想炒…
係 計落覺得諗得過但就唔洗借30咁多 可能十幾個
人生未借過錢有d擔憂
巴打住緊咩房型?
琴日睇過下 見最平25加紙左右一日仲要包三餐突然覺得人生有d希望 不過可能較多規矩
要借要早啲
理論上financial support係唔可以由借貸得黎
早半年入定筆錢穩陣
巴打當時申請SP係開學前幾多個月開始?
我十月報得學校 依家已經要有筆錢啦係咪?
明白,係咪即係類似學校refer比你,唔洗自己出面搵?
你係Toronto 嗎?room stay 一個月幾錢?
Sorry好多問題
問屋企人攞bank statement+整封信話佢地會支持你嘅生活費
目的係整大個數 始終你唔知IRCC條線係邊
(佢官網係話單人10000CAD+tuition/year 信佢都on9 一萬交租都未必夠 一係就訓街)
總之點都攞左sp出發到先 實際上佢會唔會比錢你IRCC唔會知
但係一年十萬港紙真係幾忟水下 真係要搵pt
佢仲窮過我,可能真係我幾皮港幣係戶口(都唔知有無) 係咪問黎都無用

我好耐前睇過一個絲打分享,都係計埋學費共30萬過去讀兩年diploma

但依家好多人話唔夠我都諗住去到好快要搵pt sent break時全職返
打錯晒字
得幾皮*
Sem break *
學校會有合作機構,但要自己申請,學校唔理你架。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞