加拿大Stream A - 課金揮手交流區(9)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
係好易搞亂
[member]如果收到bvl
ircc個網寫話final decision is made
咁係咪啫係approvedmember]
IELTS Overall 7.0, speaking 5.5
諗緊考多次定直接簡D無要求每科至少6.0既 post-grad programme 好
唔該
本身係owp持有人
依家諗住讀書行stream a算
如果sp未批 但我又趕住入境
有冇得用owp入境先 之後inland等埋個sp?
因為唔合資格行stream B囉天才
使唔使咁串丫。

有OWP撚知你唔合資格Stream B 咩弱智仔
加拿大近期正在研究一項移民改革,
萬眾矚目的Motion 44今日終於發佈細則,
其中值得注意的一點是,
由於印度和中國目前佔到加拿大留學生來源地的將近一半,
移民局發佈的文件中提到將針對這個情況研究對策,
以增加國際學生來源地的多樣性,
換句話說,減少印度和中國學生的比例。

動議中還指出,加拿大本地工作經驗比重將會增加,
也就是說,對於不是已經在加拿大境內留學或者工作的人,
潤加的難度將會大大增加。

另外,由於LMIA(Labour Market Impact Assessment)雇主擔保移民項目被發現有大量中國人通過花錢購買造假,
移民部門正在研究限制、改革該項目。
造假者通過支付4到5萬加元給雇主,由雇主偽造雇傭等信息,而得到加拿大身份

一旦造假信息被發現,即使已經拿到楓葉卡,或者國籍,
也會被視為移民時欺詐,而取消移民身份,
而且只要查到偽造身份的公司,那麼該公司所有辦理過身份的個人都能夠被追查到。
友情提醒,如果有中介說加拿大雇主擔保移民可購買,
如果你執意上船的話,很可能最後賠了夫人又折兵。
睇黎開始會收緊SP
所以有得早中家就盡早喇
更唔好諗Stream A可能延期
想問有無人係讀完書後申請 OWP&SOWP instead of PGWP
因為我剛畢業都未有3個payslip /offer letter

但我地個study permit 同sowp 都11月底到期
OWP inland 好耐點解唔PGWP, OWP 個implied status 同PGWP 唔同
可以要報
Degree報dip難d, post grad冇問題
讀完書一定係PGWP,OWP完全唔同。。。。同埋讀完會經stream A 同時拎埋PR?
你個case去Stream B果邊好d
呢邊係Stream A唔同玩法
大部分人有PGWP
之前仲有班人吹到會放寬Stream B
唔好意思想請教下因為個人原因不得不報2024年9月先開學嘅master,請問如果個master係兩年課程嘅話趕唔趕得切2026年stream a嘅deadline?感激
1年課程都忟, 仲要2年...

我估你應該係而家個學位未畢業?:
最鐘意d人咁搏
最後行唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞